U Gradskoj upravi grada Pančeva održana je tribina za maturanate u okviru kampanje „Na maturu bez automobila“, koja se sprovodi u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja. Cilj kampanje je da maturanti ne voze na matursko veče, zbog mogućih posledica vožnje pod dejstvom alkohola.

Na tribini je maturantima ukazano na važnost poštovanja pravila u saobraćaju, ali i razlog zašto je važno da budu bezbedni učesnici u saobraćaju, ne samo te večeri.

„Kampanja „Na maturu bez automobila“ je veoma važna, naročito za mlade koji imaju probne vozačke dozvole, jer pored toga što mogu da čuju kakve mogu biti posledice neprilagođene vožnje ili vožnje pod dejstvom aklohola, slušaju iskustva i upoznaju se sa osobama koje su preživele saobraćajne nesreće. Ovakve kampanje, koje su praćene i simulacijom ne samo da su edukativne, već pružaju mogućnost da se u bezbednim uslovima prikažu moguće posledice nebezbednog ponašanja u saobraćaju.“ rekao je Predrag Živković, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i komunalnu delatnost i najavio slične akcije i u narednom periodu u cilju povećanja bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Mirko Koković iz Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da se kampanja realizuje na teritoriji Republike Srbije u periodu završetka školske godine za maturante srednjih škola, odnosno u periodu pre održavanja maturskih proslava, kako bi im se predočile posledice vožnje pod dejstvom aklohola. Darko Trajković iz Saobraćajne policije u Pančevu maturantima je predočio da se dešava veliki broj saobraćajnih nesreća zbog neprilagođene vožnje uslovima puta, a da su česti učesnici saobraćajnih nesreća upravo jako mladi ljudi.

Najveću pažnju maturanata je privukla Kristine Grbović, koja je podelila sa njima svoje iskustvo, jer je pre šest godina u saobraćajnoj nesreći povređena i od tada je u invalidskim kolicima.

Nakon predavanja maturanti su imali priliku da isprobaju „pijane naočare“ kojima se simulira stanje organizma sa dva promila alkohola u krvi, kao i simulatore čeonog sudara vozila „Kosa ravan“ i prevrtanja vozila „Ražanj“, čiji je cilj da se maturantima približi važnost pravilne upotrebe sigurnosnog pojasa i šta se dešava prilikom sudara.