У Градској управи града Панчева одржана је трибина за матуранате у оквиру кампање „На матуру без аутомобила“, која се спроводи у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја. Циљ кампање је да матуранти не возе на матурско вече, због могућих последица вожње под дејством алкохола.

На трибини је матурантима указано на важност поштовања правила у саобраћају, али и разлог зашто је важно да буду безбедни учесници у саобраћају, не само те вечери.

„Кампања „На матуру без аутомобила“ је веома важна, нарочито за младе који имају пробне возачке дозволе, јер поред тога што могу да чују какве могу бити последице неприлагођене вожње или вожње под дејством аклохола, слушају искуства и упознају се са особама које су преживеле саобраћајне несреће. Овакве кампање, које су праћене и симулацијом не само да су едукативне, већ пружају могућност да се у безбедним условима прикажу могуће последице небезбедног понашања у саобраћају.“ рекао је Предраг Живковић, члан Градског већа задужен за саобраћај и комуналну делатност и најавио сличне акције и у наредном периоду у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају.

Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја истакао је да се кампања реализује на територији Републике Србије у периоду завршетка школске године за матуранте средњих школа, односно у периоду пре одржавања матурских прослава, како би им се предочиле последице вожње под дејством аклохола. Дарко Трајковић из Саобраћајне полиције у Панчеву матурантима је предочио да се дешава велики број саобраћајних несрећа због неприлагођене вожње условима пута, а да су чести учесници саобраћајних несрећа управо јако млади људи.

Највећу пажњу матураната је привукла Кристине Грбовић, која је поделила са њима своје искуство, јер је пре шест година у саобраћајној несрећи повређена и од тада је у инвалидским колицима.

Након предавања матуранти су имали прилику да испробају „пијане наочаре“ којима се симулира стање организма са два промила алкохола у крви, као и симулаторе чеоног судара возила „Коса раван“ и превртања возила „Ражањ“, чији је циљ да се матурантима приближи важност правилне употребе сигурносног појаса и шта се дешава приликом судара.