У недељу, 13. марта 2016. године, у 10:00 часова одржана је седница Градског штаба за ванредне ситуације града Панчева. Њом је председавао градоначелник Панчева и командант Градског штаба Саша Павлов, који је рекао да су водостаји у благом опадању и да ниједан део територије града Панчева није угрожен. Присутне је детаљније о ситуацији известио заменик директора Водопривредног предузећа „Тамиш–Дунав” Недељко Поповић.

Налазимо се у ванредној ситуацији која је проглашена од стране Републике Србије и то изискује одређено поступање свих органа и на нивоу локалне самоуправе. Сходно томе, ми свакодневно одржавамо састанке стручно-оперативног тима Штаба, пратимо ситуацију, и данас смо се окупили иако је све под контролом, чак имамо позитивне информације да су водостаји у благом паду. Ниједан део територије града Панчева није ни потенцијално угрожен, нагласио је градоначелник.

Градоначелник је истакао да је неопходно да се сви одводни канали у граду и насељеним местима редовно чисте и стога замолио да грађани чије се њиве налазе у близини ових канала омогуће пролаз механизацији. Он је рекао да је Водопривредно предузеће изашло на терен како би очистило канале и да је наишло на проблем са грађанима који нису дозволили да се каналу приђе преко њихове имовине.

Ја упућујем јавни апел да се надлежном предузећу дозволи приступ тим каналима да би се хитно интервенисало, да би се ти канали прочистили, а Град ће, у нормалном режиму рада, имати обавезу да решава правно-имовинско стање. Али, заиста, ситуација је јако тешка. Ми смо ове године издвојили доста новца из буџета за решавање правно-имовинског стања на територији града Панчева. Не може све одједном да се уради, али идемо корак по корак, то је један од приоритета, рекао је Саша Павлов.

Градоначелник је нагласио да житељи Иванова нису угрожени и да немају разлога за бригу, као и да Водопривредно предузеће заједно са локалном самоуправом има озбиљне планове у вези са санацијом делова обала који су најугроженији, на чему ће се радити можда већ ове, а сигурно следеће грађевинске сезоне.

Недељко Поповић, заменик директора Водопривредног предузећа „Тамиш–Дунав”, изјавио је:

Код нас су водостаји у стагнацији, Дунав је, чак, од уласка у нашу земљу у опадању, што код нас не изазива никакве проблеме, сем што уочавамо слаба места где би требало да интервенишемо. Нисмо још имали потребу да негде интензивније интервенишемо. Обишли смо Јабуку, још увек вода гравитационо излази из насеља. Нисмо затварали уставе, спремили смо све потребне мобилне агрегате и људство да интервенише уколико дође до пораста водостаја. Најављено је да бар данас неће бити потребе. У Иванову су грађани мало уплашени. Нема потребе, све је под контролом, они знају коте из 2006, далеко смо од тога, а ни тада није било неких реалних проблема, ево и ја да их умирим, могу да живе потпуно опуштено и безбедно, чак је ниво подземних вода у Иванову нижи него у Панчеву.

Поповић је рекао да је Дунав у Панчеву је на коти 556 центиметара, што је 16 центиметара изнад коте од редовне одбране од поплава. Ванредна ситуација уводи се на 650 центиметара, што значи да је ситуација под контролом и да грађани и грађанке Панчева немају разлога за бригу, поручио је заменик директора предузећа „Тамиш–Дунав”.

stab za vanredne situacije