U ponedeljak, 16. januara 2017. godine, u 12.00 časova u Maloj sali Gradske uprave održana je sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Pančeva. Na dnevnom redu bilo je stanje na terenu grada Pančeva i priprema za predstojeće najavljene ledene dane.

Sednicom je predsedavao gradonačelnik Saša Pavlov, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, a na sastanku su bili prisutni predstavnici javnih i javno-komunalnih preduzeća, pripadnici vojske, policije i Sektora za vanredne situacije, predstavnici fabrika Južne industrijske zone i ostali relevantni subjekti.

Članovi Gradskog štaba za vanredne situacije izvestili su prisutne o dosadašnjim aktivnostima i o stanju u svojim preduzećima. Većih problema u radu nije bilo, a manji problemi koji su se u toku rada pojavili, uspešno su i blagovremeno otklonjeni, što nije uticalo na obavljanje redovnih aktivnosti.

Svi subjekti spremni su za eventualni predstojeći ledeni talas i u stalnom su kontaktu sa gradonačelnikom, užim rukovodstvom Gradskog štaba za VS i direktorima javnih i javno-komunalnih preduzeća čiji je rad značajan za funkcionisanje.

U slučaju potrebe, vojska i policija su u pripravnosti da pruže pomoć i, kao i svi ostali subjekti, preduzeće potrebne mere radi neometanog funkcionisanja komunalnog sistema grada i očuvanja bezbednosti građana.

„Održali smo ovaj sastanak da usaglasimo aktivnosti i podignemo nivo mobilnosti, da bismo mogli preventivno da reagujemo ukoliko te nepovoljne vremenske prilike zahvate i naše područje. Iskustva iz prethodnog perioda su pozitivna, sve pre svega gradske službe su odlično obavile posao u skladu sa svojim mogućnostima“, rekao je gradonačelnik, istakavši da su sve komunalne usluge u gradu redovno i neometano sprovođene i da je sve ono što je od vitalnog značaja u gradu funkcionisalo na zavidnom nivou, počev od javnog saobraćaja, pružanja zdravstvenih usluga i svih komunalnih usluga.

Pavlov se osvrnuo i na pomoć ukazanu meštanima Bele stene, kojima su prethodne nedelje pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice dostavili potrebnu hranu, vodu i lekove, zbog nemogućnosti da se do njih, usled niskih temperatura i leda na Dunavu, plovnim putem dođe.

U narednom periodu, s obzirom na to da je zimski raspust završen i da su deca ponovo u školama, JKP „Higijena“ i ostali subjekti naročitu pažnju posvetiće održavanju bezbednosti prilaza školama, istakao je gradonačelnik.

Zbog najavljenih niskih temperatura u narednim danima, Saša Pavlov apelovao je na Pančevce, naročito na starije sugrađane, da bez preke potrebe ne napuštaju svoje domove i rekao da će se, ukoliko temperatura bude niža od – 5 C, ponovo uspostaviti dvadesetčetvoročasovni režim snabdevanja građana toplotnom energijom.

Do sada komunalna policija nije primenjivala kaznene mere, ali u narednom periodu, u interesu bezbednosti svih građana, biće sankcionisani oni koji se ne budu pridržavali odluke o komunalnom redu i ne budu čistili trotoare i prilaze oko svojih poslovnih prostora i stambenih jedinica.

„Gradskom odlukom, svi građani, kako privatna, fizička, lica, tako i preduzetnici i pravna lica, u obavezi su da ispred svojih objekata očiste sneg i led sa trotoara i drugih površina kojima se kreću građani“, podsetio je na zakonsku obavezu sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Milovan Ćirović i dodao da je inspekcija ovlašćena da izda nalog JKP-u „Higijena“ da te površine očisti, o trošku vlasnika objekta koji svoju obavezu nije ispoštovao.

Prema najavi RHMZ-a za područje Beograda, tokom nedelje, od 16. do 22. januara, na području Beograda očekuju se ledeni dani sa najnižom temperaturom od -7 do -3 S, na periferiji grada i nižom, a najvišom od -3 do -1 S. Od ponedeljka posle podne do četvrtka (16-19.01.) povremeno sneg uz manje postepeno povećanje visine snežnog pokrivača.