У понедељак, 16. јануара 2017. године, у 12.00 часова у Малој сали Градске управе одржана је седница Градског штаба за ванредне ситуације града Панчева. На дневном реду било је стање на терену града Панчева и припрема за предстојеће најављене ледене дане.

Седницом је председавао градоначелник Саша Павлов, командант Градског штаба за ванредне ситуације, а на састанку су били присутни представници јавних и јавно-комуналних предузећа, припадници војске, полиције и Сектора за ванредне ситуације, представници фабрика Јужне индустријске зоне и остали релевантни субјекти.

Чланови Градског штаба за ванредне ситуације известили су присутне о досадашњим активностима и о стању у својим предузећима. Већих проблема у раду није било, а мањи проблеми који су се у току рада појавили, успешно су и благовремено отклоњени, што није утицало на обављање редовних активности.

Сви субјекти спремни су за евентуални предстојећи ледени талас и у сталном су контакту са градоначелником, ужим руководством Градског штаба за ВС и директорима јавних и јавно-комуналних предузећа чији је рад значајан за функционисање.

У случају потребе, војска и полиција су у приправности да пруже помоћ и, као и сви остали субјекти, предузеће потребне мере ради неометаног функционисања комуналног система града и очувања безбедности грађана.

„Одржали смо овај састанак да усагласимо активности и подигнемо ниво мобилности, да бисмо могли превентивно да реагујемо уколико те неповољне временске прилике захвате и наше подручје. Искуства из претходног периода су позитивна, све пре свега градске службе су одлично обавиле посао у складу са својим могућностима“, рекао је градоначелник, истакавши да су све комуналне услуге у граду редовно и неометано спровођене и да је све оно што је од виталног значаја у граду функционисало на завидном нивоу, почев од јавног саобраћаја, пружања здравствених услуга и свих комуналних услуга.

Павлов се осврнуо и на помоћ указану мештанима Беле стене, којима су претходне недеље припадници Сектора за ванредне ситуације и Хеликоптерске јединице доставили потребну храну, воду и лекове, због немогућности да се до њих, услед ниских температура и леда на Дунаву, пловним путем дође.

У наредном периоду, с обзиром на то да је зимски распуст завршен и да су деца поново у школама, ЈКП „Хигијена“ и остали субјекти нарочиту пажњу посветиће одржавању безбедности прилаза школама, истакао је градоначелник.

Због најављених ниских температура у наредним данима, Саша Павлов апеловао је на Панчевце, нарочито на старије суграђане, да без преке потребе не напуштају своје домове и рекао да ће се, уколико температура буде нижа од – 5 C, поново успоставити двадесетчетворочасовни режим снабдевања грађана топлотном енергијом.

До сада комунална полиција није примењивала казнене мере, али у наредном периоду, у интересу безбедности свих грађана, биће санкционисани они који се не буду придржавали одлуке о комуналном реду и не буду чистили тротоаре и прилазе око својих пословних простора и стамбених јединица.

„Градском одлуком, сви грађани, како приватна, физичка, лица, тако и предузетници и правна лица, у обавези су да испред својих објеката очисте снег и лед са тротоара и других површина којима се крећу грађани“, подсетио је на законску обавезу секретар Секретаријата за инспекцијске послове Милован Ћировић и додао да је инспекција овлашћена да изда налог ЈКП-у „Хигијена“ да те површине очисти, о трошку власника објекта који своју обавезу није испоштовао.

Према најави РХМЗ-а за подручје Београда, током недеље, од 16. до 22. јануара, на подручју Београда очекују се ледени дани са најнижом температуром од -7 до -3 С, на периферији града и нижом, а највишом од -3 до -1 С. Од понедељка после подне до четвртка (16-19.01.) повремено снег уз мање постепено повећање висине снежног покривача.