УГрадској управи града Панчева одржана је заједничка конференцији за медије и презентација волонтерских програма за ученике.

Конференцији су присуствовали Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева задужен за културу и омладину, Лена Мићић испред Младих истраживача Србије и Мирјана Савков, координатор Канцеларије за младе града Панчева.

У свом обраћању присутнима, члан Градског већа града Панчева задужен за културу и омладину, Немања Ротар, истакао је важност пројекта и програма волонтирања, као једну у низу активности Стратегије и бриге о младима које град Панчево спроводи.

Лена Мићић је одржала презентацију Младих истраживача Србије.

Волонтерски сервис Србије као део Младих истраживача Србије од свог оснивања 1990. године врши размену волонтера са више од 90 земаља света. Ове године Волонтерски сервис Србије слави јубилеј – 30 година постојања. Сваке године преко 500 волонтера и волонтерки из Србије учествује на волонтерским камповима у иностранству и још толико њих из целог света посети нашу земљу и волонтира на камповима у Србији којих сваке године има не мање од 30. Највише волонтера и волонтерки је између 18 и 30 година и међу главним мотивима за одлазак на волонтерске кампове наводе додатну прилику да вежбају језик који већ уче, али и да боље упознају културе, традиције и обичаје различитих земаља. Прошле године највише волонтера је ишло у Немачку затим у Шпанију, Француску, Италију, Португал.

Млади истраживачи Србије су регистровани као организација за младе при Министарству омладине и спорта, а као организатор волонтирања при Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Подршком Министарства омладине и спорта кроз програм “Млади су закон” већ пет година организујемо не мање од 30 интернационалних волонтерских кампова у Србији. Програми и пројекти МИС-а се остварују посебно међу младима и за младе https://www.mis.org.rs/sr_lat/ko-smo-mi/.

Већ 10 година Млади истраживачи Србије настоје да програме волонтирања у иностранству учине доступним и заинтересованим волонтерима и волонтеркама који не живе у Београду путем мреже партнерских организација које су контакт тачке.

У новој волонтерској сезони, мрежи Kонтакт тачака Младих истраживача Србије придружила се и Kанцеларија за младе града Панчева. Тим поводом организована је заједничка конференцијa за медије.

Од 04. априла, сви заинтересовани волонтери и волонтерке у Панчеву моћи ће да се распитају о могућностима волонтирања у иностранству, као и пријаве, у Kанцеларији за младе у Панчеву, Трг краља Петра I 2-4 и у Дому омладине Панчева-ОРЦ, Светог Саве 10, у терминима од 08.30-15.00 часова.