Почетна конференција у оквиру пројекта „Одскочна даска – Подршка становању и активној социјалној инклузији осетљивих група у Панчеву, одржана је у среду, 29. септембра 2021. године у Градској управи града Панчева. Пројекат реализује Град Панчево у партнерству са Центром за социјални рад „Солидарност“ Панчево и Друштвом за унапређење положаја вулнерабилних друштвених група. Пројекат финансира Европска унија кроз програм Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији, а програмом управља канцеларија УНОПС у Београду.Вредност пројекта је 331.300 ЕУР. Вредност донације из програма EU SHAI износи 278.292 ЕУР, односно 84% укупне вредности пројекта, а Град Панчево суфинансира пројекат са 53.008 ЕУР. На данашњој конференцији присутним представницима институција и удружења са територије града Панчева, обратили су се заменица градоначелника Панчева Драгана Купрешанин, члан Градског већа града Панчева задужен за рад, запошљавање и социјалну политику Миленко Чучковић, грант менаџерка пројекта Татјана Медић, Јасна Вујичић, координаторка партнера 1 из Центра за социјални рад и Станче Матовић, представница партнера 2, Удружења за унапређење положаја вулнерабилних група.

Драгана Купрешанин у свом обраћању истакла је:

– Поносни смо што смо се нашли међу одабраним градовима и општинама са нашим пројектом Одскочна даска – подршка становању и активној социјалној инклузији, који представља наставак вођења одговорне социјалне политике и пружања адекватних услуга социјалне бриге и заштите на територији Панчева. Поред досадашњих високих издвајања из буџета града када је у питању социјална област, Град Панчево као социјално одговоран, кроз Програм „Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији” ради на побољшању примене социјалне инклузије. Панчево је одговоран град и поуздан партнер са искуством и капацитетима да спроведе пројекат социјалног становања и укључивања. Овим програмом решава се стамбено питање за најосетљивије жене и мушкарце, девојчице и дечаке. Програм је свеобухватан и пружа комлетну подршку и кроз услуге запошљавања, социјалне заштите, образовања, здравствене заштите. Драго ми је да се пројекат одвија зацртаном динамиком и сигурна сам да ћемо на завршној конференцији имати одличне резултате да вам покажемо.

– Европска унија је, у сарадњи са имплементационим партнером, Канцеларијом Уједињених нација за пројектне услуге – УНОПС, издвојила 27 милиона динара за програм “Подршка Европске уније социјалном становању и активној инклузији”. У оквиру овог програма, у фебруару месецу град Панчево је аплицирао за средства и у јулу 2021. године одобрен нам је пројекат “Одскочна даска” односно “Stepping stone”. Град Панчево је искористио прилику да путем донације из овог програма обезбеди средства за потребе решавања питања стамбеног збрињавања и активне социјалне инклузије за 13 угрожених породица са територије града Панчева (са око 42 члана њихових породица). Пријава на конкурс је припремљена у одличној сарадњи са Центром за социјални рад Солидарност Панчево и Друштвом за унапређење положаја вулнерабилних друштвених група из Панчева. При аплицирању смо се определили за циљне групе чије потребе врло добро познајемо, које пратимо и помажемо путем различитих видова социјалних давања, а за које нисмо из других фондова обезбеђивали стамбена решења (као што су то избеглице и расаљена лица и млади који напуштају хранитељске породице), истакао је Миленко Чучковић.

Татјана Медић презентовала је главне циљеве, пројектне активности и динамику. Јасна Вујичић је представила први Јавни позив за избор корисника који је објављен 24. септембра, а Станче Матовић говорила је о раду Удружења и истакла велики значај који овај свеобухватни пројекат пројекат има. Јавни позив за избор корисника који ће добити пакете помоћи отворен је до 25. октобра 2021. Објављен је на сајту града Панчева (www.pancevo.rs) и Центра за социјални рад „Солидарност“ (www.csrpancevo.rs) , као и на огласним таблама у обе институције.