U utorak, 29. marta 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave, održana je početna konferencija projekta „Banatsko sunce za sve – pilot projekat za promociju i implementaciju solarne energije za zagrevanje tople vode“, koji Grad Pančevo realizuje u partnerstvu sa rumunskom Opštinom Lugož, a finansiran je od strane Evropske Unije iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Prisutnima su se obratili zamenik gradonačelnika grada Pančeva Saša Levnajić, predsednik opštine Lugož Francis Boldea, zamenica direktora i koordinatorka za fondove Evropske unije Kancelarije za evropske integracije Ana Ilić, projekat su predstavile menadžer projekta Sandra Božić i PR projekta Anđela Vila, dok su o značaju obnovljivih izvora energije i njihovoj primeni govorili Aleksandar Andjelković i Miroslav Kljajić, profesori na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

Zamenik gradonačelnika Saša Levnajić naglasio je da je korišćenje alternativnih izvora energije i unapređenje energetske efikasnosti jedan od strateških razvojnih pravaca grada Pančeva i izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja ovog projekta:

Ovo je prvi projekat Grada Pančeva iz oblasti obnovljivih izvora energije ovakvih razmera i prvi projekat u Srbiji iz IPA fondova vredan gotovo milion evra, a koji je dobio sredstva za ovu namenu, odnosno za izgradnju solarnih panela na površini od 906 m2 za zagrevanje sanitarne vode. Želim da pozdravim inicijativu JKP-a „Grejanje“ za pokretanje ovog projekta, a radićemo na tome da u budućnosti imamo još predloga projekata koji će ići ka ostvarenju našeg strateškog cilja, a to je energetski efikasan grad.

Zamenik gradonačelnika rekao je da zahvaljujući fondovima Evropse unije kao izvoru finansiranja projekata od strateške važnosti za grad, lokalna samouprava ima priliku da postigne određene međunarodne standarde u oblasti energetske efikasnosti, kao i da nastavi da razvija regionalnu partnersku saradnju sa susednom Rumunijom.

Predsednik opštine Lugož Francis Boldea istakao je kvalitet projektnog tima, značaj IPA fondova i povoljne uslove za implementaciju projekta, za koji veruje da će poslužiti kao primer dobre prakse.

Ana Ilić iz Kancelarije za evropske integracije rekla je:

Ovo je izuzetan primer projekata koji su baš u oblasti energetske efikasnosti, jer je to oblast gde su potrebna sredstva za konkretne investicije. Nema mnogo instrumenata koji su na raspolaganju za takve projekte, ali recimo programi prekogranične saradnje su jedan od njih i ovo je jedan od zaista pozitivnih primera kako se sredstva koriste i za tu namenu i mislim da će u pogledu kvaliteta usluge i ekonomičnosti i smanjenja štetnih emisija ovaj projekat dati dobre rezultate.

Direktorka JKP-a „Grejanje“ Sandra Božić, koja je menadžer projekta „Banatsko sunce za sve“, izjavila je:

Ja se iskreno nadam da će nam to poslužiti kao primer dobre prakse i ostalim opštinama i gradovima prilikom konkurisanja na ovakve projekte, jer definitivno fondovi su nam obezbeđeni, ono što je potrebno s naše strane uraditi je napisati projekte i to je ono što treba uputiti kao jedan apel i možda podsećati stalno, pogotovo lokalne samouprave da je zaista neophodno pisati projekte.

Kada je reč o značaju projekta za JKP „Grejanje“, Sandra Božić je rekla:

Mi ćemo prepoloviti naše gubitke i to je jedna zaista velika stavka, tačno 49% po nekim našim merenjima će biti uštede, što za JKP „Grejanje“ u ovom momentu znači jako puno. S druge strane iskreno se nadam da ćemo dobiti i bolji kvalitet sanitarne vode, odnosno da će korisnici biti zadovoljni, a u nekom daljem periodu da ćemo uspeti i samu cenu da prilagodimo onome što proizvedemo, pretpostavljamo da će i sama cena komunalne usluge biti niža.

Implementacija projekta projekta počela je u januaru 2016. godine i trebalo bi da bude završena do kraja godine. Cilj projekta je da se istraživanjem mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije u Pančevu i Lugožu poboljša i modernizuje sistem grejanja, kao i smanji emisija ugljen-dioksida i tako doprinese zaštiti životne sredine.