У понедељак, 5. септембра 2016. године одржана је конференција у оквиру пројекта „Едукуј се, запосли се!” и поводом Јавног позива за сва млада незапослена лица са територије града Панчева која се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, који је у току и отворен је до 15. септембра, а можете га погледати ОВДЕ.

Пројекат реализује Регионални едукативни центар Банат (РЕЦ Банат), уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије, oдобрен je у оквиру „Јавног конкурса за програме и пројекте подршке младима у запошљавању“, а реализује се у партнерству са Градом Панчевом, Регионалним центром за друштвено-економски развој – Банат и Доо за вођење пословних књига Beba company Панчево.

Присутнима су се обратили заменик градоначелника Панчева Предраг Живковић, Бранислав Милосав из Регионалног центра за друштвено-економски развој Банат и Светлана Главашки из Регионалног едукативног центра Банат, који су позвали све заинтересоване који испуњавају критеријуме и који имају пословну идеју да се пријаве на конкурс.

Овај конкурс има два ефекта – директни, тако што ће се реализовати њихова идеја, а са друге стране, што је веома важно, млади људи који немају искуства, захваљујући подршци ментора и других који су ту да помогну, стећи ће битно искуство у писању бизнис плана и развити неопходне вештине, те ће и ако њихове идеје не буду изабране, имати више знања и искуства и моћи ће да се јаве на неки други конкурс, рекао је заменик градоначелника и позвао незапослена лица да конкуришу на овај, али и на друге конкурсе које расписују Град Панчево, АП Војводина и Република Србија.

Заменик градоначелника рекао је да локална самоуправа издваја значајна средства за Локални акциони план за запошљавање, од чега је 15.000.000 динара издвојено за Субвенције почетницима у бизнису – самозапошљавање.

Ми као град размишљамо да већ наредне године сагледамо ситуацију у буџету и један део средстава одвојимо за категорије као што је ова – млади људи до 30 година и за многе друге који се налазе на евиденцији Националне службе за запошљавање, а који имају квалитетне идеје и где је од општег интереса да се препозна њихов значај и да се то финансира, рекао је Предраг Живковић.

Светлана Главашки изјавила је да је основни циљ пројекта повећање запошљивости младих незапослених лицa и истакла значај рада полазника са менторима:

То је једна од највећих предности овог пројекта, зато што обично млади људи имају прилику да прођу неку обуку, па своје конкретне пословне идеје покушавају да прилагоде обуци коју су прошли, док овде сви ментори раде појединачно са сваким младим лицем на развоју њихових пословних идеја и пословних планова.

Бранислав Милосав рекао је да је ово прилика за незапослене да унапреде своја знања и вештине пословне идеје и започну сопствени бизнис:

Значај пројекта је утолико већи зато што су нам крајњи циљ три радна места, односно, три нова бизниса, нагласио је Милосав из РЦР-а Банат.

Пројектом је предвиђено да 30 младих незапослених лица, са евиденције Националне службе за запошљавање, похађа обуку из предузетништва која ће им омогућити да стекну основна знања за отпочињање пословања. У наредном кораку, одлуком Комисије, 10 најбољих учесника, са 10 најперспективнијих пословних идеја, имаће прилику да наставе обуку и да наредна два месеца, уз континуирану подршку ментора, детаљно развију своје пословне идеје, које на крају процеса треба да покажу тржишну одрживост.

Као резултат напредне обуке, учесници ће имати комплетно припремљене и до детаља развијене пословне планове, а за три најбоља пословна плана обезбеђена је и финансијска подршка у појединачном износу од 240.000,00 динара.