Grad Pančevo u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, na osnovu usvojenog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Pančeva za 2016. godinu, organizovao je u sredu 6. aprila 2016. godine na Korzou, od 11.00 do 14.00 časova, Sajam zapošljavanja, u cilju povećanja vidljivosti mera i programa u oblasti unapređenja zapošljavanja u Pančevu.

Gradonačelnik grada Pančeva Saša Pavlov pozdravio je prisutne i izrazio zadovoljstvo što je Pančevo je jedan od prvih gradova u našoj zemlji koji je, još pre više od deset godina, počeo da organizuje ovakvu jednu manifestaciju.

Mislim da je za ovaj sajam prijavljeno je oko 1500 nezaposlenih, koji se nadam da će se ovde upoznati sa svojim poslodavcima, a isto tako i da će poslodavci sagledati znanje i veštine svih naših sugrađana koji nažalost nisu zaposleni, rekao je Saša Pavlov.

Gradonačelnik je istakao da analize Gradske uprave ukazuju da Sajam zapošljavanja ima svoj efekat i da u proseku zaposlenje nađe 20-25 posto nezaposlenih koji posete sajam. On je rekao da na teritoriji Grada ima oko 11.000 nezaposlenih lica, što jeste veliki broj, ali da je u odnosu na prošlu godinu broj nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje smanjen za oko 600 lica.

Ovo nije jedina manifestacija koju Grad Pančevo organizuje. Mi u pokušaju da smanjimo broj nezaposlenih vodimo dva pravca. Ne možemo da otvaramo nova radna mesta, jer mi nismo privredni subjekat, ali gradimo jednu poslovnu klimu, pre svega za dovođenje stranih ili proširenje domaćih investicija. Ja se iskreno nadam da će to jako brzo da da svoje prve rezultate. Drugi pravac su mere iz Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, ne samo Sajam zapošljavanja, nego i studentska letnja praksa, stručna praksa i samozapošljavanje, rekao je gradonačelnik i pozvao posetioce da se na štandu Grada Pančeva upoznaju sa svim programima i merama i da konkurišu.

Direktor Filijale Pančevo Nacionalne službe za zapošljavanje Đorđe Lukač obratio se prisutnima rečima:

Na sajmu je prisutno 34 poslodavca sa više od 220 slobodnih radnih mesta. Danas je šansa da naša nezaposlena lica razgovaraju sa našim poslodavcima i da vide šta ima u ponudi od slobodnih radnih mesta, da kažu svoje kompetencije i znanja i na taj način da se zaposle i da započnu svoju karijeru.

Prema rečima Đorđa Lukača, veliki broj nezaposlenih traži prekvalifikaciju i promenu zanimanja, a Nacionalna služba za zapošljavanje može im omogućiti razne obuke i prekvalifikacije. Direktor pančevačke Filijale NSZ-a naveo je kao deficitarna zanimanja krojače i zanatske delatnosti, a kao suficitarna zanimanja ekonomiste i pravne referente.