Град Панчево у сарадњи са Националном службом за запошљавање, на основу усвојеног Локалног акционог плана за запошљавање града Панчева за 2016. годину, организовао је у среду 6. априла 2016. године на Корзоу, од 11.00 до 14.00 часова, Сајам запошљавања, у циљу повећања видљивости мера и програма у области унапређења запошљавања у Панчеву.

Градоначелник града Панчева Саша Павлов поздравио је присутне и изразио задовољство што је Панчево је један од првих градова у нашој земљи који је, још пре више од десет година, почео да организује овакву једну манифестацију.

Мислим да је за овај сајам пријављено је око 1500 незапослених, који се надам да ће се овде упознати са својим послодавцима, а исто тако и да ће послодавци сагледати знање и вештине свих наших суграђана који нажалост нису запослени, рекао је Саша Павлов.

Градоначелник је истакао да анализе Градске управе указују да Сајам запошљавања има свој ефекат и да у просеку запослење нађе 20-25 посто незапослених који посете сајам. Он је рекао да на територији Града има око 11.000 незапослених лица, што јесте велики број, али да је у односу на прошлу годину број незапослених на евиденцији Националне службе за запошљавање смањен за око 600 лица.

Ово није једина манифестација коју Град Панчево организује. Ми у покушају да смањимо број незапослених водимо два правца. Не можемо да отварамо нова радна места, јер ми нисмо привредни субјекат, али градимо једну пословну климу, пре свега за довођење страних или проширење домаћих инвестиција. Ја се искрено надам да ће то јако брзо да да своје прве резултате. Други правац су мере из Локалног акционог плана за запошљавање, не само Сајам запошљавања, него и студентска летња пракса, стручна пракса и самозапошљавање, рекао је градоначелник и позвао посетиоце да се на штанду Града Панчева упознају са свим програмима и мерама и да конкуришу.

Директор Филијале Панчево Националне службе за запошљавање Ђорђе Лукач обратио се присутнима речима:

На сајму је присутно 34 послодавца са више од 220 слободних радних места. Данас је шанса да наша незапослена лица разговарају са нашим послодавцима и да виде шта има у понуди од слободних радних места, да кажу своје компетенције и знања и на тај начин да се запосле и да започну своју каријеру.

Према речима Ђорђа Лукача, велики број незапослених тражи преквалификацију и промену занимања, а Национална служба за запошљавање може им омогућити разне обуке и преквалификације. Директор панчевачке Филијале НСЗ-а навео је као дефицитарна занимања кројаче и занатске делатности, а као суфицитарна занимања економисте и правне референте.