Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину, одржала је радни састанак са директором Музеја жртава геноцида, Дејаном Ристићем и сарадницима. Састанку су такође присуствовали директори и представници установа културе града Панчева, као и представници Секретаријата за јавне службе и социјална питања.

„Имајући у виду актуелност и неопходност неговања културе сећања, тема овог радног састанка била је анализа стања у области културе сећања како на државном, тако и на локалном нивоу, као и осмишљавање активности које ће значајно допринети њеном унапређењу у граду Панчеву“ истакла је Марија Јевић.

Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида присутне је кратко упознао са историјатом настанка и радом Музеја, осврнувши се на значајне резултате у области научно-истраживачке делатности, просвете, издаваштва, информисања и друге образовне програме, које представњају део редовних активности ове институције. Посебно се осврнуо на научно-истраживачку делатност Музеја у осветљавању геноцида извршеног над Србима на подручју Независне Државе Хрватске током Другог светског рата и план да 22. април, као Дан сећања на жртве геноцида, добије више простора у образовним и културним инстиуцијама.

На састанку је договорено да ће представници Музеја жртава геноцида поново посетити Панчево 3. марта 2023. године, када ће обићи све установе културе у граду Панчеву, како би се договорили о реализацији заједничког програма обележавања Дана сећања на жртве геноцида.