U petak, 20. maja 2016. godine, u 12 časova na platou ispred Gradske uprave, po deveti put održan je Pančevački maturantski ples, kada je 560 maturanata iz 9 srednjih škola sa teritorije grada Pančeva otplesalo koreografiju u trajanju od 5 minuta uz muziku Johana Štrausa („Slepi Miš“) i tako obeležilo završetak srednje škole.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov pozdravio je najstarije srednjoškolce, roditelje, nastavnike i ostale prisutne, čestitao je maturantima i maturantkinjama završetak srednje škole i poželeo im da se ostvare u budućnosti, pre svega, u Pančevu, a ukoliko je potrebno, i u inostranstvu.

Neki od vas nastaviće školovanje, prema tome želim vam da dobro prođete prijemne ispite, da upišete ono što želite i da stičete akademsko znanje, jer to Grad Pančevo podržava, ali isto tako i podržavamo sve vas koji ćete već po završetku srednje škole da probate da kroz praksu i rad pokažete ono što ste naučili, rekao je gradonačelnik.

Manifestacija pod nazivom „European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples, u Srbiji je počela 2005. godine, a prvi grad koji se priključio ovom projektu Plesnog Saveza Slovenije bio je grad Kraljevo. Posle Kraljeva, 2006. godine priključio se i Niš, a od 2007. godine i mnogi drugi gradovi naše zemlje, među kojima i grad Pančevo.

Događaj organizuje Grad Pančevo – Kancelarija za mlade grada Pančeva, u saradnji sa Domom omladine Pančevo.