У петак, 20. маја 2016. године, у 12 часова на платоу испред Градске управе, по девети пут одржан је Панчевачки матурантски плес, када је 560 матураната из 9 средњих школа са територије града Панчева отплесало кореографију у трајању од 5 минута уз музику Јохана Штрауса („Слепи Миш“) и тако обележило завршетак средње школе.

Градоначелник Панчева Саша Павлов поздравио је најстарије средњошколце, родитеље, наставнике и остале присутне, честитао је матурантима и матуранткињама завршетак средње школе и пожелео им да се остваре у будућности, пре свега, у Панчеву, а уколико је потребно, и у иностранству.

Неки од вас наставиће школовање, према томе желим вам да добро прођете пријемне испите, да упишете оно што желите и да стичете академско знање, јер то Град Панчево подржава, али исто тако и подржавамо све вас који ћете већ по завршетку средње школе да пробате да кроз праксу и рад покажете оно што сте научили, рекао је градоначелник.

Манифестација под називом „European Quadrille Dance Festival” или Матурантски плес, у Србији је почела 2005. године, а први град који се прикључио овом пројекту Плесног Савеза Словеније био је град Краљево. После Краљева, 2006. године прикључио се и Ниш, a од 2007. године и многи други градови наше земље, међу којима и град Панчево.

Догађај организује Град Панчево – Канцеларија за младе града Панчева, у сарадњи са Домом омладине Панчево.