U Gradskoj upravi grada Pančeva održan je sastanak u okviru nacionalnog projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ koji sprovodi Nezavisna kulturna scena Srbije u saradnji sa mrežom organizacija iz kulture, među kojima je i udruženje „Elektrika“ iz Pančeva. Projekat podržava UNESKO Međunarodni fond za kulturnu raznolikost i Ministarstvo kulture Republike Srbije. Sastanku su prisustvovali donosioci odluka u lokalnoj kulturnoj politici i predstavnici ustanova kulture u Pančevu. Tom prilikom predstavljeni su preliminarni rezultati nacionalnog istraživanja od značaja za sferu rodne ravnopravnosti u kulturi.

Marija Jević, članica Gradkog veća grada Pančeva zadužena za kulturu i omladinu je tom prilikom je istakla: „Cilj projekta „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ jeste podrška ženama angažovanim u sferi kulture, umrežavanju i unapređenju rodne ravnopravnosti na domaćoj umetničkoj sceni. Projekat će trajati do sredine sledeće godine te su planirane još brojne aktivnosti u kojima ćemo učestvovati. Kao što su pokazali preliminarni rezultati istraživanja od značaja za sferu rodne ravnopravnosti u kulturnoj politici na lokalnom i nacionalnom nivou ključni akteri za unapređenje stanja u ovoj oblasti u Srbiji je prisustvo preko 2/3 žena u sektoru kulture. Na drugom mestu su mediji koje kao ključne prepoznaje polovina koleginica, dok odgovornost kolega za učešće u rešavanju problema ističe kao prioritetnu jedna trećina žena u sektoru kulture“.

Istraživanje „Rodna ravnopravnost za kulturnu raznolikost“ sprovodi se tokom 2021. i 2022. godine i do sada su održane prezentacije rezultata istraživanja u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu.