Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић и градоначелник Панчева Саша Павлов одржали су данас у Градској управи града Панчева заједничку конференцију за новинаре поводом узурпације пољопривредног земљишта у државној својини на територији града Панчева.

Градоначелник Панчева Саша Павлов изразио је задовољство што је министар дао подршку за борбу против узурпираног земљишта, истакавши да је први резултат то што је прошла спроведена лицитација у Панчеву прошла без иједног проблема, за разлику од ранијих година.

„Системском борбом морамо узурпаторима да укажемо да свако може да ужива одређена права, али мора да испуни своје обавезе“, подвукао је Павлов додајући да преко 80 одсто површине Панчева представља пољопривредно земљиште, и да је неоходно у њега улагати и систематски изграђивати.

Градоначелник каже да нису познате све површине државног земљишта, због чега је неопходно да се ради на утврђивању, јер су сигурно много веће површине у питању него што је актуелно случај. Панчево је, како је казао, прошле године, пошто није било могуће спровести редовну лицитацију, на основу закључака владе, уз цену од 191 евро по хектару потписало уговор за 6.000 хектара, за које је плаћено вансудско поравнање. Што се тиче осталих 3.000 хектара, парцеле су дате пољопривредним инспекторима на проверу, а њихов записник требало би ускоро да се добије. Павлов је истакао да ће усеви са површина за које узурпатори нису познати продавати и тако надоместити направљена штета. Он је на крају замолио да се средства од давања у закуп пољопривредног земљишта у државној имовини користе и за инфраструктуру села у којима живе пољопривредници, са циљем да они остану да живе у њима.

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић изјавио је да ће држава до краја године идентификовати узурпаторе пољопривредног земљишта у власништву државе и према њима предузети санкције, а са парцела, чији се идентитет узурпатора не зна, биће скинути усеви. Министар Недимовић је на конференцији за новинаре у Градској управи Панчева рекао да ће ове године 144 од 145 општина ући у потпуно легалне токове, истичући да су на време донети годишњи планови.

„Предузели смо санкције према локалним самуправама које нису испуниле своју обавезу о изради годишњег плана. Једној општини која то није учинила обустављен је трансфер средстава. Није само важно донети годишњи програм, већ га и спровести, тако да ће свака локална самоуправа која не буде проводила годишњи програм бити санкционисана и биће јој обустављена средства“, рекао је Недимовић.

Министар је нагласио да је неопходно да се уведе ред у овој области, јер се ради о великим финансијским средствима за буџет Републике, покрајине и локалне самоуправе, указујући да је ранијих година било озбиљних проблема и да имовина Србије мора да се заштити. Недимовић је указао да ћемо ове године имати за 120.000 хектара више земљишта за давање у закуп.
Недимовић је објаснио да ће се 430.000 хектара земљишта наћи у неком облику закупа, по основи лицитације, пречег закупа или бесплатног давања институцијама које на то имају право. То ће ове године, сматра Недимовић, донети 24,7 милиона евра више у буџет. Недимовић је казао да ће сви ресурси Министарства бити стављени на располагање да се ово питање „истера“ до краја, јер, како је истакао, мора постојати ред, а за неред се мора одговарати.

Министар је истовремено указао да нема довољно пољопривредних инспектора, наводећи да их је свега око 15-так. Недимовић је изразио уверење да се снага државе огледа кроз инспекције, додајући да не постоји чак ни помоћник министра задужен за инспекције, што ће, како је најавио, бити регулисано наредних дана.

Недимовић је поновио да по питању узурпираног пољопривредног земљишта неће бити попуштања и да ће локалне самоуправе сносити последице, јер су оне добиле на располагање земљиште да њиме управљају, али биће кажњени и узурпатори.