Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, већ пету годину објављује дечји часопис „Екопедија“, који је намењен заштити животне средине и који се бесплатно дистрибуира четвртацима свих основних школа у Панчеву и околним насељеним местима, као и полазницима еколошких секција тих школа.

Овај пројекат је препознат и од шире друштвене заједнице као пионирски и, за сада, једини који се бави еколошким описмењавањем млађе школске популације. У овом броју је Горан Триван, министар заштите животне средине у Влади Републике Србије, одговорио на питања панчевачких ученика, а за рубрику „Часна еколошка“ своје дитињство и свој однос према природи описала је Јелица Грегановић, новинарка, блогерка и књижевница.

Тема овог броја је шума. Отуда су задње стране овог броја „Екопедије“ најлепше, јер су испуњене цртежима које је компетентни жири одабрао као такве, а које су цртали ученици од првог до осмог разреда основних школа. Аутори четрдесет најуспелијих радова (20 радова ученика од првог до четвртог разреда и исто толико радова ђака од петог до осмог разреда) путоваће на наградну екскурзију на Чардак, 5. јуна 2018. године, поводом Светског дана заштите животне средине и биће им организована изложба у Холу Градске управе града Панчева. Отварање изложбе је заказано за 1. јун 2018. године у 12 сати.

Екскурзију и ликовни конкурс су организовали Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева и Шумско газдинство „Банат“ Панчево.