Maja Vitman, gradska menadžerka, posetila je Gimnaziju „Uroš Predić“ povodom rekonstrukcije fiskulturne sale i ostalih planiranih radova, rasvete i elektroinstalacije. U razgovoru sa Zoricom Pomar, direktorkom Gimnazije „Uroš Predić“, gradska menadžerka je dodatno upoznata sa pomenutim radovima za koje je grad Pančevo rebalansom budžeta opredelio sredstva.

Prilikom posete, Maja Vitman je izjavila da je Gimnazija „Uroš Predić“ za grad Pančevo od velikog značaja, pogotovo jer je 1997. godine proglašena za spomenik kulture i da je veoma bitno da se prva i jedina gimnaziju na teritoriji grada Pančeva rekonstruiše i rehabilituje:

– Kao spomenik kulture zgrada gimnazije podleže posebnim uslovima i na osnovu tih uslova od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture urađen je projekat kompletne rekonstrukcije. On se odnosi na prepakivanje krovnog pokrivača sa izradom termo izolacije. Biće kompletno urađena celokupna elektroinstalacija u samom objektu, postavljeni novi utikači, nova rasveta, rekonstruisaće se postojeći i uraditi novi sistem grejanja. Izvešćemo i radove na kompletnoj rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže, ugraditi hidrant koji do sada nije postojao. Ovaj prostor koji je star 133 godine je površine 270 kvadrata i ostaće u svom gabaritu zbog kulturno-istorijskog značaja. Imamo i još jedan pomoćni objekat od 55 kvadrata koji je u izuzetno lošem stanju, pun je vlage. On će biti kompletno srušen i na tom mestu će biti u istim gabaritima izgrađen prostor gde će biti svlačionice i sanitarni čvorovi sa tuševima koje će koristiti učenici. Ovde postoji i prostor koji se sada koristi kao svlačionica. Prostor ima 30 kvadrata, u veoma je lošem stanju i on će biti kompletno adaptiran, a uprava škole će odlučiti čemu će taj prostor ubuduće služiti. Trenutno smo u postupku raspisa tendera za javnu nabavku i očekujemo da izvođač radova bude izabran do jula. Prema planu, nakon uvođenja izvođača u posao, očekujemo da svi radovi po pitanju rekonstrukcije fiskulturne sale budu završeni do prvog septembra i pre početka nove školske godine. Rebalansom budžeta mi smo opredelili sredstva za izvođenje radova, 30 miliona dinara sa PDV-om je planirano. Imali smo posebne uslove za samo projektovanje ovog objekta zato što je pod Zavodom za zaštitu spomenika kulture i predstavlja značajan kulturno-istorijski objekat u našem gradu.

Zorica Pomar, direktorka Gimnazije „Uroš Predić“ Pančevo, napomenula je da je fiskulturna sala 133 godine stara i da se nikada kapitalno nije ulagalo u ovaj objekat:

– Za savremenu nastavu fizičkog bilo je preko potrebno renovirati ovu salu. Kako je raditi, vidi se iz uslova koje imamo. Ono što nam je bolna tačka u ovoj fiskulturnoj sali jeste krov koji konstantno prokišnjava, tako da je to jedan od najvećih problema. Naravno, provetravanje, ventilacija, osvetlenje, sve to je preko potrebno za savremenu nastavu fizičkog. Zaista se nadam da ćemo rekonstrukcijom ove fiskulturne sale dobiti savremenu i modernu fiskulturnu salu koja će koristiti ne samo našim đacima nego i široj zajednici odnosno gradu.