Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање и Миленко Чучковић, члан Градског већа за подручје рада, запошљавања и социјалне политике, посетили су Економско-трговинску школу „Паја Маргановић“ и Машинску школу Панчево, које су добиле средства по Конкурсу за унапређење конкурентности средњих школа путем побољшања услова за извођење практичне и пројектне наставе.

Чланове Градског већа је у Економско-трговинској школи дочекао директор Небојша Поповски. Повод посете јесу додатно опремљени кабинети за куваре, посластичаре и конобаре, које су заједно обишли, а у Машинској школи директор Ненад Дојчиновић, која је опремила кабинет са новим рачунарима.

Локални акциони план за запошљавање Града Панчева представља основни инструмент спровођења активне политике запошљавања. Акционим планом се утврђују приоритети, циљеви и мере за унапређење запослености и смањење незапослености на територији града Панчева. Утврђени циљеви и приоритети постижу се спровођењем мера активне политике запошљавања. Акционим планом предвиђени су програми и мере активне политике запошљавања од којих је једна и Унапређење конкурентности средњих школа путем побољшања услова за извођење практичне и пројектне наставе.

Татјана Божић, чланица Градског већа града Панчева задужена за образовање, нагласила је да се, као и претходних година, у школе улаже, посебно када је у питању текуће одржавање, пре свега оно што је неопходно за здравствено-хигијенске услове деце, запослених и наравно родитеља:

– Најчешће је била у питању санација тоалета и мокрих чворова. Такође, рађене су и водоводне и канализационе инсталације које су дотрајале. У Економско-трговинској школи је препознат проблем унутрашње столарије, пре свега врата између учионица и од канцеларија и ту је уложено претходних година око милион динара, за замену. У децембру је дато 350 хиљада од стране Града да се заврши тај пројекат замене унутрашње столарије. Оно што је још урађено у овој школи, издвојено 500 хиљада, јесте за пројекат противпожарне заштите. Као што знате ми сукцесивно издвајамо за школе у складу са потребама, јер многе потребе се и у току године појаве, а многе се детектују раније. Прошле године је издвојено око 15 милиона за текуће одржавање. Што се тиче Машинске школе, она је међу првима у Србији увела дуално образовање и у овој 2020/21. години има укупно 90 ученика по дуалном образовању и град помаже у сарадњи са партнерима Машинску школу, како би наши ученици одмах по завршетку школовања имали посао у струци. Ове године је новина четворогодишњи смер – мехатроничар по дуалном образовању.

Миленко Чучковић, члан Градског већа за подручје рада, запошљавања и социјалне политике рекао је да Град настоји да унапреди школство, тако да у оквиру свих мера које Град има, постоји и мера конкурентности средњих школа путем опремања кабинета за практичну наставу:

– Што се тиче града Панчева, у прошлој години смо спровели укупно седам мера и Град је за ту намену определио 14.476.000,00 динара. Циљ нам је пре свега да смањимо незапосленост. За Економско-трговинску школу „Паја Маргановић“ смо у прошлој години издвојили 250 хиљада динара за опремање кабинета за куваре, посластичаре и конобаре. Осим тога и у Машинској школи „Панчево“ смо у прошлој години определили средства за набавку рачунара. Треба да нагласим да је град Панчево и ове године определио средства у буџету, тако да и друге школе које прошле године нису добиле средства могу се надати средствима у вези са унапређењем извођења практичне наставе, али и дуалног образовања и самим тим смањења броја незапослених на подручју града Панчева. Конкурс ће бити расписан у неком кратком временском периоду, надамо се да ће то бити најкасније за месец дана, почетком марта и издвојено је као и прошле године отрпилике преко 14 милиона динара. Ми се надамо још једном уговору који ће бити са организацијом „Хелп“. Ако то буде реализовано, у зависности од ситуације у вези са епидемијом, ми ћемо имати знатно већа средства за програм самозапошљавања. Програм за школе остао је у једнаком износу од 500 хиљада динара.

Небојша Поповски, директор Економско-трговинске школе „Паја Маргановић“ изјавио је да је Град много помогао школи заједно са Покрајином:

– Добили смо, путем конкурса, од Града 250 хиљада динара и тако проширили састав, односно асортиман угоститељског дела, од ситног инвентара до индустријских плоча и сређивања столарије у другом делу школе. Актив директора средњих школа је поднео иницијативу да се у Панчеву изгради Дом за ученике. С обзиром на то да се парцела за Дом ученика налази поред Економско-трговинске школе, а школа већ има угоститељске смерове, технички испуњава услове да преузме кухињу у том случају.

Директор Ненад Дојчиновић рекао је овом приликом:

– Захваљујући конкурсу који је град расписао ми смо добили 250.000,00 динара за набавку нових рачунара и тиме смо осавременили један од кабинета и тако омогућили ученицима да стекну одговарајућа знања и да напредују и раде на новим програмима, јер те рачунаре не користе само ученици првог разреда за рачунарство и информатику, већ користимо и за рад у ауто-кеду и виших образовних профила. То су профили и који су по дуалном моделу и по стандардном моделу школовања, али сви они имају погодност ка запошљавању или ка даљем школовању. Сарадња са Градом је одлична и ова средства су нам много помогла како бисмо унапредили рад школе.