U nedelju 6. oktobra 2019. godine organizovana je svečanost u čast 75-godišnjice oslobođenja grada Pančeva od fašizma. Pokrovitelji manifestacije su kompanija Gazprom energoholding Serbia d.o.o. i Grad Pančevo.

Program svečanosti je počeo polaganjem venaca na spomenik palim borcima Crvene armije, čiju je restauraciju izvršila kompanija Gazprom energoholding Serbia d.o.o. na lokaciji u Pančevu, ugao ulice Lava Tolstoja i Oslobođenja.

Vence su položili u ime Gazprom energoholding Serbia direktor Aleksandr Varnavski i u ime Grada Pančeva gradonačelnik Saša Pavlov, kao i predstavnici Vojske Srbije, udruženja građana i građani.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao i takođe položio venac na spomen obeležje ambasador Ruske Federacije u Republici Srbiji NJ.E. Aleksandar Bocan – Harčenko:

– Mi smo čuli istoriju borbe kod Pančeva i oslobođenje Pančeva i očigledno je da su ove borbe od velikog značaja za oslobođenje Beograda, a sve to je dalo doprinos za oslobođenje Istočne Evrope. Koristim ovu priliku da kažem reči velike zahvalnosti gradu Pančevu, rukovodstvu Srbije, Srbiji, za brižljiv odnos prema spomenicima i zbog sećanja i čuvanja naše zajedničke tradicije i vrednosti.

U ime grada Pančeva prisutnima se obratio gradonačelnik Saša Pavlov:

– Okupili smo se ovde kako bismo svečano položili venac na obnovljen spomenik poginulim borcima Crvene armije, ljudima koji su nesebično dali svoje živote kako bismo mi danas živeli slobodno i u miru. Naš je zadatak da čuvamo i negujemo sećanje na solidarnost i udruženost naših predaka protiv jedne velike sile, da poštujemo i cenimo hrabrost u njihovom junačkom podvigu protiv fašizma i žrtve koje su podneli. Da vaspitavamo našu decu u duhu mira, pravih vrednosti, poštovanja i jednakosti i da ne dozvolimo da padne u zaborav ono što su naši preci s mukom postigli, jer je sećanje i učenje način da ne dozvolimo da se takvi užasi i zverstva protiv čovečanstva ponove. Želim da se u ime grada Pančeva zahvalim kompaniji Gazprom energoholding Serbia, koja je uložila sredstva u obnovu ovog važnog istorijskog obeležja našeg grada i sa kojom smo u partnerskom odnosu organizovali obeležavanje jubileja – 75 godina oslobođenja Pančeva u Drugom svetskom ratu.

U ime kompanije Gazprom energoholding Serbia d.o.o. prisutne je pozdravio direktor Aleksandr Varnavski:

– Dragi Pančevci, čestitam vam ovaj izuzetni praznik – Dan oslobođenja od nemačkih okupatora. Pre tačno 75 godina, ruski vojnici su zajedno sa jugoslovenskim partizanima proterali nemačke okupatore iz Pančeva. Više od sto naših vojnika dalo je svoje živote za oslobođenje Pančeva od fašizma. Građani Pančeva, kao i cele Srbije, još uvek pamte te žrtve (i čuvaju zahvalnost prema njima). U našoj kompaniji Gazprom energoholding Serbia d.o.o. radi mešoviti rusko-srpski kolektiv, čiji su se dedovi u prošlosti, rame uz rame, borili protiv fašizma. I danas ruski i srpski narod čuvaju bratski odnos i zajedno grade budućnost. Mi imamo iste poglede na svet, zajedničke poslove i zajedničko sećanje. I pobedu nad fašizmom smo doneli zajedno. Današnja ceremonija je jarki dokaz svega toga.

Povodom proslave Dana oslobođenja, kompanija Gazprom energoholding Serbia d.o.o. organizovala je u saradnji sa Gradom Pančevom i večernji poklon – koncert građanima Pančeva.