У недељу 6. октобра 2019. године организована је свечаност у част 75-годишњице ослобођења града Панчева од фашизма. Покровитељи манифестације су компанија Gazprom energoholding Serbia d.o.o. и Град Панчево.

Програм свечаности је почео полагањем венаца на споменик палим борцима Црвене армије, чију је рестаурацију извршила компанија Gazprom energoholding Serbia d.o.o. на локацији у Панчеву, угао улице Лава Толстоја и Ослобођења.

Венце су положили у име Gazprom energoholding Serbia директор Александр Варнавски и у име Града Панчева градоначелник Саша Павлов, као и представници Војске Србије, удружења грађана и грађани.

Свечаност је својим присуством увеличао и такође положио венац на спомен обележје амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Њ.Е. Александар Боцан – Харченко:

– Ми смо чули историју борбе код Панчева и ослобођење Панчева и очигледно је да су ове борбе од великог значаја за ослобођење Београда, а све то је дало допринос за ослобођење Источне Европе. Kористим ову прилику да кажем речи велике захвалности граду Панчеву, руководству Србије, Србији, за брижљив однос према споменицима и због сећања и чувања наше заједничке традиције и вредности.

У име града Панчева присутнима се обратио градоначелник Саша Павлов:

– Окупили смо се овде како бисмо свечано положили венац на обновљен споменик погинулим борцима Црвене армије, људима који су несебично дали своје животе како бисмо ми данас живели слободно и у миру. Наш је задатак да чувамо и негујемо сећање на солидарност и удруженост наших предака против једне велике силе, да поштујемо и ценимо храброст у њиховом јуначком подвигу против фашизма и жртве које су поднели. Да васпитавамо нашу децу у духу мира, правих вредности, поштовања и једнакости и да не дозволимо да падне у заборав оно што су наши преци с муком постигли, јер је сећање и учење начин да не дозволимо да се такви ужаси и зверства против човечанства понове. Желим да се у име града Панчева захвалим компанији Gazprom energoholding Serbia, која је уложила средства у обнову овог важног историјског обележја нашег града и са којом смо у партнерском односу организовали обележавање јубилеја – 75 година ослобођења Панчева у Другом светском рату.

У име компаније Gazprom energoholding Serbia d.o.o. присутне је поздравио директор Александр Варнавски:

– Драги Панчевци, честитам вам овај изузетни празник – Дан ослобођења од немачких окупатора. Пре тачно 75 година, руски војници су заједно са југословенским партизанима протерали немачке окупаторе из Панчева. Више од сто наших војника дало је своје животе за ослобођење Панчева од фашизма. Грађани Панчева, као и целе Србије, још увек памте те жртве (и чувају захвалност према њима). У нашој компанији Gazprom energoholding Serbia d.o.o. ради мешовити руско-српски колектив, чији су се дедови у прошлости, раме уз раме, борили против фашизма. И данас руски и српски народ чувају братски однос и заједно граде будућност. Ми имамо исте погледе на свет, заједничке послове и заједничко сећање. И победу над фашизмом смо донели заједно. Данашња церемонија је јарки доказ свега тога.

Поводом прославе Дана ослобођења, компанија Gazprom energoholding Serbia d.o.o. организовала је у сарадњи са Градом Панчевом и вечерњи поклон – концерт грађанима Панчева.