Povodom obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine 5. juna 2019. godine, grad Pančevo je bogatiji za 45 sadnica javora. U sredu, u 11 časova, jednu od sadnica su u Parku prijateljstva, uz Tamiški kej, a ispred silosa, posadili Katarina Banjai, članica Gradskog veća zadužena za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi grada Pančeva i Danilo Bjelica, direktor JKP „Zelenilo“ iz Pančeva. Sadnja 45 javora ima svoju simboliku u broju, jer je ovog 5. juna tačno 45 godina od kada se obeležava Svetski dan zaštite životne sredine.

Te 1974. godine, na Konferenciji u Stokholmu su se okupili predstavnici 113 država, koji su potpisali zajedničku izjavu o potrebi međunarodne saradnje u cilju zaštite životne sredine. Program zaštite je nazvan UNEP, a predlog da se ovaj dan obeležava upravo 5. juna, dala je delegacija ondašnje Jugoslavije u čijem je sastavu bila i Srbija.

Tema ovogodišnjeg obeležavanja svetskog dana zaštite životne sredine je „Zagađenje vazduha”, a zemlja domaćin je Kina. Cilj je da se predviđenim globalnim i lokalnim aktivnostima motiviše javno mnjenje, da se pokrenu vlade, industrija, zajednice i pojedinci, kako bi se istražili obnovljivi izvori energije i zelene tehnologije i kako bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradovima i regijama širom sveta.

Ovo je bila prilika i da se proglasi škola-pobednica 5. ciklusa akcije „Sakupi i uštedi – vredi“ koju realizuju Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva i JKP „Higijena“ iz Pančeva, koji je okončan 31. maja 2019. godine, a učešće je uzelo 17 škola iz Pančeva i okolnih naseljenih mesta. Akcija, osim ekološkog opismenjavanja školske populacije, ima za cilj i prikupljanje ambalažnog otpada čijom se reciklažom štede prirodni resursi.

Učenici koji su se tokom 5. ciklusa, odnosno tokom školske 2018/2019. godine pokazali najvrednijim su iz sledećih škola:

1. mesto – OŠ „Moša Pijade“ iz Ivanova, prikupljeno je 39, 89 kilograma ambalažnog reciklabilnog otpada (po učeniku).
2. mesto – OŠ „Žarko Zrenjanin“ iz Kačareva, prikupljeno je 11, 64 kilograma ambalažnog reciklabilnog otpada (po učeniku).
3. mesto – OŠ „Branko Radičević“ iz Pančeva, prikupljeno je 1, 90 kilograma ambalažnog reciklabilnog otpada (po učeniku).

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva  će školi pobednici obezbediti termoizolacione folije za staklene površine, a u cilju afirmacije energetske efikasnosti i boljih uslova rada u učionicama, a sve škole učesnice će dobiti lopte koje je donirao EKOSTAR PAK d.o.o, iz Beograda, operater za ambalažni otpad.

Karakteristike termoizolacionih folija za staklene površine:

– štite od UV zračenja, toplote, blještavila i stvaraju radni ambijent bez odsjaja sa glatkih površina, ekrana kompjutera, zimi vraćaju određenu količinu toplotnih zraka u unutrašnji prostor;

– (u određenim koeficijentima koje će stajati u specifikaciji) umanjuju sunčev uticaj, odbijaju refleksiju sunčeve energije, apsorbuju sunčevu energiju i blokiraju UV zračenje;

– folije poseduju dupli zaštitni sloj protiv grebanja prilikom pranja i održavanja;

– obezbeđena je montaža koja podrazumeva: isporuku folija, pranje stakala, odmašćivanje stakala, žiletiranje stakala i uklanjanje svih posledica montaže;

– kvalitet folija potvrđuju sertifikati: o zdravstvenoj ispravnosti po standardu Evropske unije, ISO 9001-2008, ISO 14001-2004 i OHSAS 18001.

Takođe, učenicima četvrtog razreda će, već tradicionalno, biti podeljen novi broj „Ekopedije“, časopis koji se bavi očuvanjem prirode i životne sredine i koji uređuje i objavljuje pomenuti Sekretarijat.