Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележава се свуда у свету као подсећање на дан када је 1970. године створен Програм Уједињених нација за волонтере. Циљ је подстаћи што већи број људи да понуде своје волонтерске услуге. Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Град Панчево и Канцеларија за младе су у дворани „Аполо“ организовали догађај на којем је младима било представљено шта волонтирање значи и на који начин се могу укључити и постати волонтери.

Младима су се обратили Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева задужен за културу и омладину, затим Дениз Хоти из организације „Connecting“, представник „Асоцијација за младе“ Владимир Ожеговић,  Невена Агатоновић из „Покрета горана из Панчева“ и Мирјана Савков, координаторка Канцеларије за младе. Tо су представници удружења која фрункционишу и раде у граду Панчеву и околини и они су представили своје пројекте и начине на који млади могу постати део волонтирања.

– Волонтирање је начин да млади људи сопственом животу дају смисао, утичу на друштвене токове и тако побегну од летаргије и друштвених мрежа којима су преокупирани. Немојте да се препуштате некој летаргији, да сте непрестано само на интернету и да вам се сва актиност завршава на друштвеним мрежама тако што ћете да кликнете неки лајк или да напишете неки коментар. Мислим да је то једна погубна ствар. Mлади људи треба да знају да је учешће у неким друштвеним дешавањима за њих од суштинског значаја, зато што ће они бар покушати да промене неки ток ствари, прилагоде их себи, својим неким идејама и свом науму како би тај свет, како би та стварност трбало да изгледа – каже Немања Ротар, члан Градског већа града Панчева задужен за културу и омладину.