Povodom Međunarodnog dana slepih „Dana belog štapa“, koji se obeležava 15. oktobra, članovi Međuopštinske organizacije saveza slepih Pančevo, prošetali su ulicama centra grada uz pomoć belog štapa. Zatim su se uputili u zgradu Gradske uprave grada Pančeva gde su razgovarali sa Draganom Kuprešanin, zamenicom gradonačelnika i Milenkom Čučkovićem, članom Gradskog veća zaduženim za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike grada Pančeva.

Tom prilikom Dragana Kuprešanin, zamenica gradonačelnika, je izjavila:

– Povodom Međunarodnog dana slepih i slabovidih lica – Dana belog štapa članovi Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih lica tradicionalno su prošetali od svojih prostorija ulicama grada i ovde smo ih u Gradskoj upravi dočekali član Gradskog veća grada Pančeva Milenko Čučković i ja da porazgovaramo o njihovim problemima, potrebama, ali i o nekoj budućoj saradnji. U Srbiji živi preko 12 hiljada slepih i slabovidih lica, a naša Međuopštinska organizacija broji oko 480 članova. Ovaj dan je prilika da se šira javnost upozna sa problemima sa kojima se slepa lica svakodnevno suočavaju, ali i dan da se skrene pažnja na to da svi moramo da damo doprinos da se ova lica uključe u sve sfere društvenog života. Grad Pančevo nastoji da obezbedi jednake uslove za sve građane i ravnopravnu participaciju u društvenom životu, a zadatak Gradske uprave jeste da na ovaj dan sumira šta je u prethodnom periodu urađeno za poboljšanje položaja slepih i slabovidih lica u našem gradu. Iz budžeta grada ove godine izdvojeno je 1.135.000,00 dinara za rad i programske aktivnosti Međuopštinske organizacije, ali to nije sve. Grad Pančevo ovoj organizaciji i njenim članovima pruža druge vidove podrške i pomaže im kroz konkurse.

Ružica Antić, predsednica Međuopšinske organizacije slepih i slabovidih u Pančevu istakla je koliko ima znači podrška grada:

– Veoma nam je značajno što nas čelnici grada primećuju tokom cele godine, nije to samo ovog dana. Ovog dana dođemo, prošetamo i popričamo, ali svih ostalih dana možemo sa njima da sarađujemo i razgovaramo. Grad finansira naše aktivnosti, platu sekretara, materijalne troškove i mi smo zadovoljni saradnjom sa gradom.