Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić predvodio je državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu.

Komemorativna svečanost bila je održana u okviru lokaliteta masovne grobnice civila stradalih u Drugom svetskom ratu, u okviru Spomen-kompleksa „Stratište” u Jabuci kod Pančeva.

Nakon ceremonije polaganja venaca i odavanja počasti, prisutnima su se obratili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić i državni sekretar Zoran Antić. Ceremoniji su prisustvovali predstavnici romske nacionalne manjine, grada Pančeva, predstavnici Diplomatskog kora, udruženja i građani.

Centralna državna ceremonija okončana je umetničkim programom. Organizator državne komemorativne ceremonije je Vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Povod za održavanje komemorativnih okupljanja 16. decembra jeste sećanje na 16. decembar 1942. godine kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Na osnovu naredbe od 29. januara 1943. godine određeno je da Romi budu deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Deportacija Roma trajala je u periodu između februara 1943. i jula 1944. godine. Kao posledica organizovanog pogroma, u okviru logora smrti Aušvic-Birkenau do 2. avgusta 1944. godine funkcionisao je podlogor za Rome – Zigeunerlager.

Zatočeni Romi poticali su teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Čehoslovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza. Tokom navedenog perioda, u Zigeunerlager zatočeno je više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

Brojna su stratišta civila, Srba, Roma i Jevreja, širom naše države. Staro sajmište, Banjica, Jajinci, Jabuka kod Pančeva, logor „Crveni krst“ u Nišu, stratište na Arapovom brdu u Leskovcu samo su neka od njih.

Genocid nad Romima ili Porajmos u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koja je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen.

Izvor: https://www.minrzs.gov.rs/