У суботу, 16. децембра 2017. године, у 11 часова, у оквиру Спомен-обележја „Стратиште“ на Јабучком путу, обележен је Међународни дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату.  Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Негован Станковић, предводио је државну церемонију поводом поменутог обележавања.

Венце су положили градоначелник града Панчева, Саша Павлов, заменица председника Националног Ромског савета Србије, Јеленa Јовановић и државни секретар Негован Станковић. После церемоније полагања венаца и обраћања, одржан je и културно-уметнички програм. Венце су такође положили и представници Ромске националне мањине, Дипломатског кора у Републици Србији, удружења и грађани.

Повод за одржавање комеморативних окупљања 16. децембра јесте сећање на 16. децембар 1942. године када је Хајнрих Химлер издао наредбу за систематско упућивање Рома у концентрационе логоре ради њихове ликвидације. На основу наредбе од 29. јануара 1943. године одређено је да Роми буду депортовани у логор смрти Аушвиц-Биркенау. Депортација Рома трајала је у периоду између фебруара 1943. и јула 1944. године.Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц-Биркенау до 2. августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме – Zigeunerlager.

Заточени Роми потицали су територија Немачке, као и окупираних држава попут Аустрије, Чешко-Словачке, Пољске, Француске, Југославије, Белгије, али и са подручја Норвешке, Шпаније и окупираног дела Совјетског Савеза. Током наведеног периода, у Zigeunerlager заточено је више од 23.000 Рома, од којих је око 20.000 ликвидирано. Бројна су стратишта цивила, Срба, Рома и Јевреја, широм наше државе. Старо сајмиште, Бањица, Јајинци, Јабука код Панчева, логор „Црвени крст“ у Нишу, стратиште на Араповом брду у Лесковцу само су нека од њих.

Геноцид над Ромима у Другом светском рату представља једну од најтрагичнијих епизода тог оружаног сукоба која је код савремених генерација скоро потпуно заборављен.