Међународни дан енергетске ефикасности обележава се 5. марта у част првог састанка светских експерата који је одржан на овај дан 1998. године у Аустрији како би разговарали о енергији, како је уштедети, а да се не нарушава квалитет живота. На овај дан свако од нас би требало да размисли колико рационално троши енергију у свом домаћинству, на радном и сваком другом месту.

Поводом Међународног дана енергетске ефикасности Секретаријат за заштиту животне средине Градске управе града Панчева је и ове године са децом основних школа обележио овај значајан датум путем ликовних конкурса на тему енергетске ефикасности. Ученици старијих разреда у основним школама су на часовима ликовног цртали на тему енергетске ефикасности. Наставници ликовног су били ту да на забаван начин науче децу о основним појмовима енергетске ефикасности.

Министарство рударства и енергетике је обезбедило промотивне материјале у виду едукативне дечије друштване игре “Играј за енергију” и плаката на тему енергетске ефикасности тако да су након одржаног конкурса ученици, који су кроз ликовно изражавање најбоље разумели и приказали шта за њих значи енергетска ефикасност у свакодневном животу, добили као награду друштвену игру да са својим другарима кроз игру науче и једног дана постану главни носиоци промене свести о коришћењеу енергије.

Плакати-промотивни материјали који су достављени школама су постављени на више видљивих места у школама да се укаже на важност рационалне потрошње енергије, што свакако доприноси и заштити животне средине.