Međunarodni dan energetske efikasnosti obeležava se 5. marta u čast prvog sastanka svetskih eksperata koji je održan na ovaj dan 1998. godine u Austriji kako bi razgovarali o energiji, kako je uštedeti, a da se ne narušava kvalitet života. Na ovaj dan svako od nas bi trebalo da razmisli koliko racionalno troši energiju u svom domaćinstvu, na radnom i svakom drugom mestu.

Povodom Međunarodnog dana energetske efikasnosti Sekretarijat za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva je i ove godine sa decom osnovnih škola obeležio ovaj značajan datum putem likovnih konkursa na temu energetske efikasnosti. Učenici starijih razreda u osnovnim školama su na časovima likovnog crtali na temu energetske efikasnosti. Nastavnici likovnog su bili tu da na zabavan način nauče decu o osnovnim pojmovima energetske efikasnosti.

Ministarstvo rudarstva i energetike je obezbedilo promotivne materijale u vidu edukativne dečije društvane igre “Igraj za energiju” i plakata na temu energetske efikasnosti tako da su nakon održanog konkursa učenici, koji su kroz likovno izražavanje najbolje razumeli i prikazali šta za njih znači energetska efikasnost u svakodnevnom životu, dobili kao nagradu društvenu igru da sa svojim drugarima kroz igru nauče i jednog dana postanu glavni nosioci promene svesti o korišćenjeu energije.

Plakati-promotivni materijali koji su dostavljeni školama su postavljeni na više vidljivih mesta u školama da se ukaže na važnost racionalne potrošnje energije, što svakako doprinosi i zaštiti životne sredine.