Национални савет ромске националне мањине и град Панчево обележили су Дан Рома и ромске културе 29. маја 2019. године, у Градској управи града Панчева.

Свечано обележавање је приређено како би се скренула пажња на проблеме са којима се ова популација суочава, али и да би се истакли напредак и добри резултати по питању већег укључивања припадника ромске популације у друштво. Међународни дан Рома, 8. април, је дан прославе ромске културе и подизања свести о проблемима с којима се Роми суочавају. Дан је службено био проглашен 1990. године у месту Сероцк у Пољској, месту четвртог Светског ромског конгреса Међународне ромске уније (IRU), у спомен на први већи међународни сусрет ромских представника који је одржан крај Лондона 7 – 12. априла 1971. године. На том је конгресу донесена одлука о ромској химни за коју је изабрана песма Ђелем, ђелем (ромски: Ишао сам, ишао) и одлука о застави за коју је одабрана плаво-зелена двобојница с црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје.

Свечаности су присуствовали председник Националног савета ромске националне мањине Далибор Накић,  координатор за ромска питања у Градској управи града Панчева Пава Новаков Чабриловски и чланица Градског већа задужена за подручје рада, запошљавање и социјалне политике Сузана Јовановић, која је том приликом изјавила:

– Град Панчево се годинама озбиљно бави ромским питањем и највећи акценат је на образовању, јер цела прича о промени квалитета живота и инклузији у друштвo ромске популације ипак почива на томе да буду образовани, да могу да прате тржиште рада и да се запошљавају. Такође, можемо да се похвалимо тиме да се заправо користе здравствене услуге од стране ромске популације, чак до оне мере да су деца вакцинисана, што је обично први показатељ тоталне неискључености Рома из друштва – нагласила је чланица Градског већа.