Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja. Obeležavanje Dana planete Zemlje podrazumeva da svaki pojedinac svojim primerom, nekom svojom akcijom ili konkretnim delom doprinese očuvanju planete Zemlje, poput čišćenja smetlišta, sadnje drveća, vožnje bicikla umesto automobila, dakle da se svi zajedno potrudimo da učinimo našu zemlju lepšom i boljom i da je takvu ostavimo budućim pokoljenjima.

Grad Pančevo (Kancelarija za mlade grada Pančeva ) će aktivno obeležiti Dan planete Zemlje. Obeležavanje je počelo akcijom “Učini nešto korisno za svoju Planetu” u osnovnim i srednjim školama od 02. do 19. aprila 2019. godine. Zadatak je bio da se izabere jedan dan da zajedno sa roditeljima deca srede svoje dvorište i okolinu škole (smetlište-divlju deponiju), zatim da slikaju dvorište pre i posle čišćenja i da pošalju svoje fotografije. Kancelarija za mlade je uz podršku JKP „Higijena“ obezbedila kese za đubre koje su dostavljene. Takođe, u okviru obeležavanja Dana planete Zemlje, organizovaće se izložba fotografija učesnika i dodela Zahvalnica na učešću u akciji, u 18 časova, u holu Doma omladine.

Danas su, na Dan planete Zemlje 22. aprila 2019. godine u 12 časova na Tamiškom keju kod Crvenog magacina učenici srednjih škola, pobednici na različitim takmičenjima, uz prisustvo Nemanje Rotara, člana Gradskog veća grada Pančeva, posadili sadnice koje je obezbedilo JKP „Zelenilo“.

Član Gradskog veća grada Pančeva zadužen za kulturu i omladinu, Nemanja Rotar, istakao je sledeće:

– Obeležavanje Dana planete Zemlje je dobra prilika da se još jednom podsetimo na to koliki značaj ima pažnja i briga prema našoj životnoj sredini i uopšte planeti Zemlji, jedinoj koju imamo, a koju treba da čuvamo i ostavimo budućim generacijama. Pored ekološkog aspekta, mi smo u Pančevu pružili priliku srednjoškolcima da se aktiviraju u očuvanju svoje zajednice.