Дан планете Земље установљен је 1970. године у САД, након еколошке акције, а обележава се широм света од 1992. године када је на Kонференцији Уједнињених нација о животној средини у Рио де Жанеиру установљен дугорочни Програм за промоцију одрживог развоја. Обележавање Дана планете Земље подразумева да сваки појединац својим примером, неком својом акцијом или конкретним делом допринесе очувању планете Земље, попут чишћења сметлишта, садње дрвећа, вожње бицикла уместо аутомобила, дакле да се сви заједно потрудимо да учинимо нашу земљу лепшом и бољом и да је такву оставимо будућим покољењима.

Град Панчево (Kанцеларија за младе града Панчева ) ће активно обележити Дан планете Земље. Oбележавање је почело акцијом “Учини нешто корисно за своју Планету” у основним и средњим школама од 02. до 19. априла 2019. године. Задатак је био да се изабере један дан да заједно са родитељима деца среде своје двориште и околину школе (сметлиште-дивљу депонију), затим да сликају двориште пре и после чишћења и да пошаљу своје фотографије. Kанцеларија за младе је уз подршку ЈKП „Хигијена“ обезбедила кесе за ђубре које су достављене. Такође, у оквиру обележавања Дана планете Земље, организоваће се изложба фотографија учесника и додела Захвалница на учешћу у акцији, у 18 часова, у холу Дома омладине.

Данас су, на Дан планете Земље 22. априла 2019. године у 12 часова на Тамишком кеју код Црвеног магацина ученици средњих школа, победници на различитим такмичењима, уз присуство Немање Ротара, члана Градског већа града Панчева, посадили саднице које је обезбедило ЈKП „Зеленило“.

Члан Градског већа града Панчева задужен за културу и омладину, Немања Ротар, истакао је следеће:

– Обележавање Дана планете Земље је добра прилика да се још једном подсетимо на то колики значај има пажња и брига према нашој животној средини и уопште планети Земљи, јединој коју имамо, а коју треба да чувамо и оставимо будућим генерацијама. Поред еколошког аспекта, ми смо у Панчеву пружили прилику средњошколцима да се активирају у очувању своје заједнице.