8. новембра 2018. године у Културном центру Панчева, одржана је свечана седница поводом Дана града Панчева, на којој су уручене повеље овогодишњим добитницима Новембарске награде – др Драгиши Ђорђевићу, Николи Влајићу, Ивану Ивачковићу и Далиборки Бојковић Брети.

Свечаност су својим наступом увеличали Хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва на челу са диригинткињом Вером Царином, Тамбурашки оркестар Панчева на челу са професором Михајлом Јовићем, КУД „Станко Пауновић“ и драмске уметнице: Софија Јуричан, Јована Петронијевић, Весна Паштровић и Нина Граховац.

Присутнима се обратио градоначелник Саша Павлов, који је представио досадашње резултате рада, као и пројекте који ће бити реализовани у наредном периоду. Његово обраћање објављујемо у целости:

-Желим све да вас поздравим и да свим грађанима Србије и Панчева честитам велики јубилеј – 100 година од ослобођења Панчева у Првом светском рату, 100 година од пробоја Солунског фронта, 100 година од потписаног Примирја, које је означило крај Првог светског рата и почетак обнове и развоја. У том духу, данас, желим да вам поручим, да смо вредно радили и да смо све планове и пројекте које сам вам представио пре тачно годину дана на данашњи дан са овог места, реализовали и – да настављамо даље.

То је урађено захваљујући конзистентности вођене политике засноване на реализацији циљева дефинисаних у Стратегији развоја града, као документу који представља највећи степен сагласности свих друштвених чинилаца око развојних приоритета наше заједнице. С обзиром на то да је први приоритет ове Стратегије побољшање животног стандарда суграђана кроз смањење броја незапослених стварањем конкурентног привредног амбијента за привлачење директних страних инвестиција и пласирање домаћег инвестиционог потенцијала, на овим пословима смо у претходном периоду и били највише ангажовани.

Након 40 година чекања Панчево је добило прву директну страну греенфиелд инвестицију и то светског глобалног лидера у области производње аутомобилских компоненти, компаније ZF-а из Немачке. Ова инвестиција је једна од највећих у Србији и у своје две фазе укупно ће износити преко 160 милиона еура и отвориће минимално 1000 нових радних места. Прва фабрика, односно прва фаза ове инвестиције је већ завршена, и први радници се већ налазе на одговарајућим обукама, а старт фабрике планиран је за март месец идуће године. За ову инвестицију је још значајно поменути да се темељи на јасно дефинисаном вишегодишњем развојном програму, стабилности и прогресу запошљавања уз константно едуковање кадра, те на примени најмодерније технологије која није само еколошки прихватљива већ и подстицајна. То је залог за будућност. То је улагање у људе и заједницу.

Инвестиција ZF-а сигурно не би била у Панчеву да претходних година нисмо спровели финансијски изузетно захтевне активности на дефинисању и опремању Северне пословне зоне у којој ће у наредних месец дана још 5 домаћих и страних компанија купити 6 хектара земљишта што представља капацитет за најмање 150 нових радних места и замајац за даљи развој врло важног сектора микро и малих предузећа.

Не би било функционалне пословне зоне и да нисмо донели одлуку да уђемо у инфраструктурно најозбиљнији пројекат у задњих десетак година, а који се реализује на територији Панчева, а то је изградња градског фекалног колектора познатог као Потамишки колектор. Прошле године на овом месту сам рекао да улазимо у реализацију 1. фазе истог, а сад са задовољством желим да истакнем да је та фаза завршена, да су обезбеђена средства и да су почели радови на реализацији 2. фазе, те да је обезбеђена финансијска конструкција за реализацију 3. фазе и за изградњу ППОВ чиме ће Панчево бити сврстано у ред ретких локалних самоуправа у Србији које поседују ову инфраструктуру неопходну за квалитетно и безбедно функционисање комуналног сектора и даље привлачење нових инвестиција.

Такође, морам да подвучем да је брз и квалитетан административни апарат Градске управе омогућио да пружимо у кратким роковима потребну логистичку подршку за две огромне инвестиције на локацији РНП – то је изградња постројења дубоке прераде и ТЕ-ТО која се реализује у зацртаној динамици, те ће у овим погонима крајем идуће И током 2020. године посао наћи око сто суграђана.

У Панчеву смо ове године били сведоци и отварања најсавременијег Казнено- поправног Завода који има велики значај са аспекта 170 отворених нових радних места и ослобађања непокретности у самом центру Града по чему смо били вековима негативно специфични. Више десетина грађана је нашло своје запослење и у данас отвореном малопродајном објекту немачке компаније ЛИДЛ у Панчеву уз напомену да иста компанија планира изградњу и отварање још једног сличног објекта у нашем Граду. Поред нових радних места, значајно је да ће ова инвестиција пооштрити конкуренцију на локалном тржишту, а тиме омогућити и бољу услугу и мање цене широког асортимана производа за суграђане, а такође и локални произвођачи ће на овај начин имати шансу да нађу своју позицију на тржишту.

У претходном периоду, осим на привлачењу нових инвестиција, посебно смо били активни у дијалогу са локалном пословном заједницом са циљем изградње пословног амбијента који ће погодовати развоју сектора микро и малих предузећа и подизању њихове конкурентности. Место дијалога су били Привредни Савет града и отворени састанци за привреднике, а усаглашена мишљења су довела до измена многих градских одлука и кориговања програма и планова. Да је тај дијалог имао смисла, говори чињеница да је у ово време 2015. године, дакле пре предузимања наведених активности и мера, било регистровано 1824 привредних друштава и 4638 предузетника, а да данас имамо 1948 привредних друштава, дакле 124 више, и 5047 предузетника, што значи 409 више. Али, ови подаци сами по себи неби имали значај без податка да је у ово време 2015. године на евиденцији незапослених било регистровано 11089 лица а да их на данашњи дан има 8500, значи 2589 мање.

Да је створени привредни амбијент препознат као подстицајни говори и чињеница заинтересованости приватног капитала за улагање у јавни сектор. Имајући то у виду за следећу годину припремићемо реализацију 4 велика пројекта Јавно Приватног Партнерства којима ћемо знатно подићи квалитет комуналних услуга јавног осветљења, јавног превоза и управљања комуналним отпадом, те изградити и реконструисати преко 60 километара локалних путева уз истовремено одржавање стабилности јавних финансија.

Имајући у виду процес реиндустријализације који смо незаустављиво започели реално, је да очекујемо да у наредним годинама буде присутан и тренд раста у демографском смислу, што опет претпоставља даљи развој квалитета пружања услуга у области здравства, културе, образовања… Зато се морам осврнути и на реконструкцију већег дела Опште болнице, као још један капитални пројекат који смо спровели у области здравства, који представља остварење вишегодишњег сна свих наших суграђана, како медицинских радника запослених у болници, тако и грађана који користе услуге, и достизање стандарда у овој области здравствене заштите, који грађани Панчева одавно заслужују. До сада су то била само обећања, а у овој години, између два Празника града, реализовани су озбиљни радови и налазимо се пар дана пред пуштање у функцију реновираног одељења Опште болнице у Панчеву.

Један од стубова развоја Панчева је и култура. С обзиром на значајну традицију коју град Панчево има у овој области, изузетно смо задовољни најновијом вешћу, да смо на заједничкој седници републичке и покрајинске владе добили значајна средства, тек нешто мања од средстава за реновирање Опште болнице, а то су средства за санацију и реконструкцију Народног музеја, односно зграде Магистрата у Панчеву, који је био и који ће тек бити културни и туристички симбол и бренд нашег града.

Након дуго година, можемо рећи да се Панчево враћа себи. Панчево се поново развија у један модеран индустријски центар, који више неће имати негативан утицај на квалитет животне средине. Досадашњим и будућим инвестицијама, јасно је профилисан развој и перспектива наше деце у образовном смислу, захваљујући дуалном образовању, прилагођеном потребама тржишта рада. Први пут, после доста година, имамо појаву да привредници желе да стипендирају наше средњошколце још током њиховог школовања како би у будућности обезбедили квалитетну радну снагу. То је свакако прави залог за бољу будућност.

И зато славимо овај велики јубилеј. Да би се сећали велике и славне прошлости, да црпимо снагу из победничког духа наших предака и да на томе градимо нашу победничку будућност. На данашњи дан, на Митровдан, пре тачно сто година, српска војска на челу са генералом Петром Арачићем, донела је Панчеву слободу и оно коначно престаје да буде граница која раздваја, већ место које спаја. Свој народ, са својом отаџбином у сваком смислу: гео-стратешком, привредном, културном и духовном. Панчево слави ослобођење, Србија слави победу, Европа и свет славе победу! Наша прошлост је чиста и сјајна и служи нам на понос и част! Уз све напоре које улажемо, спроводећи доследну и развојну политику на свим нивоима, кроз реформе, изградњу и модернизацију, сигуран сам да је пред Панчевом и његовим грађанима светла будућност и да ће оно у годинама које долазе заблистати у пуном сјају, као модеран, европски административни, културни и привредни светионик наше државе Србије и целог региона.

Желим вам свима срећан 8. новембар, Дан града Панчева!