8. novembra 2018. godine u Kulturnom centru Pančeva, održana je svečana sednica povodom Dana grada Pančeva, na kojoj su uručene povelje ovogodišnjim dobitnicima Novembarske nagrade – dr Dragiši Đorđeviću, Nikoli Vlajiću, Ivanu Ivačkoviću i Daliborki Bojković Breti.

Svečanost su svojim nastupom uveličali Hor Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva na čelu sa dirigintkinjom Verom Carinom, Tamburaški orkestar Pančeva na čelu sa profesorom Mihajlom Jovićem, KUD „Stanko Paunović“ i dramske umetnice: Sofija Juričan, Jovana Petronijević, Vesna Paštrović i Nina Grahovac.

Prisutnima se obratio gradonačelnik Saša Pavlov, koji je predstavio dosadašnje rezultate rada, kao i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu. Njegovo obraćanje objavljujemo u celosti:

-Želim sve da vas pozdravim i da svim građanima Srbije i Pančeva čestitam veliki jubilej – 100 godina od oslobođenja Pančeva u Prvom svetskom ratu, 100 godina od proboja Solunskog fronta, 100 godina od potpisanog Primirja, koje je označilo kraj Prvog svetskog rata i početak obnove i razvoja. U tom duhu, danas, želim da vam poručim, da smo vredno radili i da smo sve planove i projekte koje sam vam predstavio pre tačno godinu dana na današnji dan sa ovog mesta, realizovali i – da nastavljamo dalje.

To je urađeno zahvaljujući konzistentnosti vođene politike zasnovane na realizaciji ciljeva definisanih u Strategiji razvoja grada, kao dokumentu koji predstavlja najveći stepen saglasnosti svih društvenih činilaca oko razvojnih prioriteta naše zajednice. S obzirom na to da je prvi prioritet ove Strategije poboljšanje životnog standarda sugrađana kroz smanjenje broja nezaposlenih stvaranjem konkurentnog privrednog ambijenta za privlačenje direktnih stranih investicija i plasiranje domaćeg investicionog potencijala, na ovim poslovima smo u prethodnom periodu i bili najviše angažovani.

Nakon 40 godina čekanja Pančevo je dobilo prvu direktnu stranu greenfield investiciju i to svetskog globalnog lidera u oblasti proizvodnje automobilskih komponenti, kompanije ZF-a iz Nemačke. Ova investicija je jedna od najvećih u Srbiji i u svoje dve faze ukupno će iznositi preko 160 miliona eura i otvoriće minimalno 1000 novih radnih mesta. Prva fabrika, odnosno prva faza ove investicije je već završena, i prvi radnici se već nalaze na odgovarajućim obukama, a start fabrike planiran je za mart mesec iduće godine. Za ovu investiciju je još značajno pomenuti da se temelji na jasno definisanom višegodišnjem razvojnom programu, stabilnosti i progresu zapošljavanja uz konstantno edukovanje kadra, te na primeni najmodernije tehnologije koja nije samo ekološki prihvatljiva već i podsticajna. To je zalog za budućnost. To je ulaganje u ljude i zajednicu.

Investicija ZF-a sigurno ne bi bila u Pančevu da prethodnih godina nismo sproveli finansijski izuzetno zahtevne aktivnosti na definisanju i opremanju Severne poslovne zone u kojoj će u narednih mesec dana još 5 domaćih i stranih kompanija kupiti 6 hektara zemljišta što predstavlja kapacitet za najmanje 150 novih radnih mesta i zamajac za dalji razvoj vrlo važnog sektora mikro i malih preduzeća.

Ne bi bilo funkcionalne poslovne zone i da nismo doneli odluku da uđemo u infrastrukturno najozbiljniji projekat u zadnjih desetak godina, a koji se realizuje na teritoriji Pančeva, a to je izgradnja gradskog fekalnog kolektora poznatog kao Potamiški kolektor. Prošle godine na ovom mestu sam rekao da ulazimo u realizaciju 1. faze istog, a sad sa zadovoljstvom želim da istaknem da je ta faza završena, da su obezbeđena sredstva i da su počeli radovi na realizaciji 2. faze, te da je obezbeđena finansijska konstrukcija za realizaciju 3. faze i za izgradnju PPOV čime će Pančevo biti svrstano u red retkih lokalnih samouprava u Srbiji koje poseduju ovu infrastrukturu neophodnu za kvalitetno i bezbedno funkcionisanje komunalnog sektora i dalje privlačenje novih investicija.

Takođe, moram da podvučem da je brz i kvalitetan administrativni aparat Gradske uprave omogućio da pružimo u kratkim rokovima potrebnu logističku podršku za dve ogromne investicije na lokaciji RNP – to je izgradnja postrojenja duboke prerade i TE-TO koja se realizuje u zacrtanoj dinamici, te će u ovim pogonima krajem iduće I tokom 2020. godine posao naći oko sto sugrađana.

U Pančevu smo ove godine bili svedoci i otvaranja najsavremenijeg Kazneno- popravnog Zavoda koji ima veliki značaj sa aspekta 170 otvorenih novih radnih mesta i oslobađanja nepokretnosti u samom centru Grada po čemu smo bili vekovima negativno specifični. Više desetina građana je našlo svoje zaposlenje i u danas otvorenom maloprodajnom objektu nemačke kompanije LIDL u Pančevu uz napomenu da ista kompanija planira izgradnju i otvaranje još jednog sličnog objekta u našem Gradu. Pored novih radnih mesta, značajno je da će ova investicija pooštriti konkurenciju na lokalnom tržištu, a time omogućiti i bolju uslugu i manje cene širokog asortimana proizvoda za sugrađane, a takođe i lokalni proizvođači će na ovaj način imati šansu da nađu svoju poziciju na tržištu.

U prethodnom periodu, osim na privlačenju novih investicija, posebno smo bili aktivni u dijalogu sa lokalnom poslovnom zajednicom sa ciljem izgradnje poslovnog ambijenta koji će pogodovati razvoju sektora mikro i malih preduzeća i podizanju njihove konkurentnosti. Mesto dijaloga su bili Privredni Savet grada i otvoreni sastanci za privrednike, a usaglašena mišljenja su dovela do izmena mnogih gradskih odluka i korigovanja programa i planova. Da je taj dijalog imao smisla, govori činjenica da je u ovo vreme 2015. godine, dakle pre preduzimanja navedenih aktivnosti i mera, bilo registrovano 1824 privrednih društava i 4638 preduzetnika, a da danas imamo 1948 privrednih društava, dakle 124 više, i 5047 preduzetnika, što znači 409 više. Ali, ovi podaci sami po sebi nebi imali značaj bez podatka da je u ovo vreme 2015. godine na evidenciji nezaposlenih bilo registrovano 11089 lica a da ih na današnji dan ima 8500, znači 2589 manje.

Da je stvoreni privredni ambijent prepoznat kao podsticajni govori i činjenica zainteresovanosti privatnog kapitala za ulaganje u javni sektor. Imajući to u vidu za sledeću godinu pripremićemo realizaciju 4 velika projekta Javno Privatnog Partnerstva kojima ćemo znatno podići kvalitet komunalnih usluga javnog osvetljenja, javnog prevoza i upravljanja komunalnim otpadom, te izgraditi i rekonstruisati preko 60 kilometara lokalnih puteva uz istovremeno održavanje stabilnosti javnih finansija.

Imajući u vidu proces reindustrijalizacije koji smo nezaustavljivo započeli realno, je da očekujemo da u narednim godinama bude prisutan i trend rasta u demografskom smislu, što opet pretpostavlja dalji razvoj kvaliteta pružanja usluga u oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja… Zato se moram osvrnuti i na rekonstrukciju većeg dela Opšte bolnice, kao još jedan kapitalni projekat koji smo sproveli u oblasti zdravstva, koji predstavlja ostvarenje višegodišnjeg sna svih naših sugrađana, kako medicinskih radnika zaposlenih u bolnici, tako i građana koji koriste usluge, i dostizanje standarda u ovoj oblasti zdravstvene zaštite, koji građani Pančeva odavno zaslužuju. Do sada su to bila samo obećanja, a u ovoj godini, između dva Praznika grada, realizovani su ozbiljni radovi i nalazimo se par dana pred puštanje u funkciju renoviranog odeljenja Opšte bolnice u Pančevu.

Jedan od stubova razvoja Pančeva je i kultura. S obzirom na značajnu tradiciju koju grad Pančevo ima u ovoj oblasti, izuzetno smo zadovoljni najnovijom vešću, da smo na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade dobili značajna sredstva, tek nešto manja od sredstava za renoviranje Opšte bolnice, a to su sredstva za sanaciju i rekonstrukciju Narodnog muzeja, odnosno zgrade Magistrata u Pančevu, koji je bio i koji će tek biti kulturni i turistički simbol i brend našeg grada.

Nakon dugo godina, možemo reći da se Pančevo vraća sebi. Pančevo se ponovo razvija u jedan moderan industrijski centar, koji više neće imati negativan uticaj na kvalitet životne sredine. Dosadašnjim i budućim investicijama, jasno je profilisan razvoj i perspektiva naše dece u obrazovnom smislu, zahvaljujući dualnom obrazovanju, prilagođenom potrebama tržišta rada. Prvi put, posle dosta godina, imamo pojavu da privrednici žele da stipendiraju naše srednjoškolce još tokom njihovog školovanja kako bi u budućnosti obezbedili kvalitetnu radnu snagu. To je svakako pravi zalog za bolju budućnost.

I zato slavimo ovaj veliki jubilej. Da bi se sećali velike i slavne prošlosti, da crpimo snagu iz pobedničkog duha naših predaka i da na tome gradimo našu pobedničku budućnost. Na današnji dan, na Mitrovdan, pre tačno sto godina, srpska vojska na čelu sa generalom Petrom Aračićem, donela je Pančevu slobodu i ono konačno prestaje da bude granica koja razdvaja, već mesto koje spaja. Svoj narod, sa svojom otadžbinom u svakom smislu: geo-strateškom, privrednom, kulturnom i duhovnom. Pančevo slavi oslobođenje, Srbija slavi pobedu, Evropa i svet slave pobedu! Naša prošlost je čista i sjajna i služi nam na ponos i čast! Uz sve napore koje ulažemo, sprovodeći doslednu i razvojnu politiku na svim nivoima, kroz reforme, izgradnju i modernizaciju, siguran sam da je pred Pančevom i njegovim građanima svetla budućnost i da će ono u godinama koje dolaze zablistati u punom sjaju, kao moderan, evropski administrativni, kulturni i privredni svetionik naše države Srbije i celog regiona.

Želim vam svima srećan 8. novembar, Dan grada Pančeva!