Građani Republike Srbije, a na osnovu člana 47. Zakona o odbrani imaju pravo i dužnost da izvršavaju vojnu, radnu i materijalnu obavezu i učestvuju u civilnoj zaštiti i obučavanju za odbranu. Građani mogu biti raspoređeni i na druge dužnosti od značaja za odbranu, a prema odluci nadležnih organa.

Zakonom o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi propisano je da vojnu obavezu u miru, vanrednom ili ratnom stanju imaju svi građani koji se pripremaju i osposobljavaju za izvršenje vojnih dužnosti i drugih zadataka odbrane.

Stupanjem na snagu Odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roda, svim licima starijim od 18 godina ostaje obaveza uvođenja u vojnu evidenciju i obaveza služenja u rezervnom sastavu.

Na osnovu Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi (član 15.) Ministarstvo odbrane Republike Srbije poziva lica muškog pola rođena 1998. godine da ispune svoju zakonsku obavezu i uvedu se u vojnu evidenciju.
Obavezi uvođenja u vojnu evidenciju podležu i lica muškog pola starijih godišta, rođena od 1986. do 1997. godine, koja iz bilo kojih razloga nisu uvedena u evidenciju vojnih obveznika.
Uvođenje u vojnu evidenciju po opštem pozivu može se izvršiti u naležnom Centru Ministarstva odbrane (CMO) za lokalnu samoupravu ili opštinskoj kancelariji CMO, a prema mestu prebivališta lica, u periodu od 01.02.2016. do 29.02.2016. godine radnim danom od 09,00 do 14,00 časova.

Lice koje se uvodi u vojnu evidenciju treba da pokaže ličnu kartu na uvid. Ukoliko je ne poseduje, državljanstvo Republike Srbije dokazuje izvodom iz matične knjige rođenih ili uverenjem o državljanstvu, a u inostranstvu važećom putnom ispravom.

Lica koja borave u inostranstvu dužna su da se, radi uvođenja u vojnu evidenciju, jave nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

Neodazivanje opštem pozivu povlači odgovornost u skladu sa Zakonom o vojnoj, radnoj ili materijalnoj obavezi, navodi se u obaveštenju Centra Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Pančevo.

Za Pančevo: lica sa prebivalištem na teritoriji grada Pančeva, upitnik za uvođenje u vojnu evidenciju preuzimaju u kancelariji broj 10 u sedištu Centra Ministarstva odbrane Pančevo, ul. Miloša Obrenovića br. 1, radnim danima od 9 do 14 časova, do 29.02.2016. godine.