Obeležavanju 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu u organizaciji Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Republici Srbiji, u nedelju, 30. oktobra 2016. godine u Pančevu, prisustvovali su predsednici Republike Srbije i Republike Makedonije, Tomislav Nikolić i Đorge Ivanov.

Predsednik Republike Srbije i predsednik Republike Makedonije posadili su drvo prijateljstva, mladicu makedonskog hrasta, u Centralnom parku ispred zgrade Gradske uprave Pančevo, a potom su u Gradskoj upravi posetili izložbu povodom obeležavanja 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu i prisustvovali potpisivanju protokola o bratimljenju Mesne zajednice Jabuka sa Opštinom Makedonski brod.

Predsednik Republike Srbije i predsednik Republike Makedonije obratili su se na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da makedonska nacionalna manjina u Srbiji ima punu podršku u očuvanju svojih prava, kulturnog i nacionalnog identiteta, a predsednik Makedonije Đorđe Ivanov ocenio je da srpska i makedonska zajednica predstavljaju garant dobrih odnosa dve države.

Danas smo zajedno sa jasnom porukom da makedonska nacionalna manjina u Srbiji ima punu podršku u očuvanju svoje posebnosti, u nameri da bude u stalnoj komunikaciji sa zemljom svog porekla sa kojom Srbija neguje i čuva iskrene prijateljske odnose, rekao je Nikolić na svečanoj akademiji povodom obeležavanja 70 godina od doseljavanja Makedonaca u Vojvodinu u Pančevu.

Predsednik Srbije je, čestitajući praznik predstavnicima makedonske nacionalne manjine u Vojvodini, poručio da je Srbija njihova kuća i njihova država.

Srbija je ponosna na svoje građane koji su pre 70 godina došli iz Makedonije u vojvođanske krajeve, rekao je on.

Nikolić je podsetio da od 1991. godine, Makedonci, kao i Srbi više nisu konstitutivni narod Jugoslavije, već da su postali nacionalna manjina druge države. On je konstatovao i da je njihov novi status otvorio i nova pitanja, kao što su službena upotreba jezika i pisma, obrazovanje, kultura i informisanje.

Srbija je svojim zakonima kao samostalna država omogućila daleko veća prava svojim građanima – pripadnicima nacionalnih manjina, od onih koje u svom zakonodavstvu imaju druge države Evrope, kazao je Nikolić i dodao da je pored srpskog, makedonski zvanični službeni jezik u mestima Jabuka, Pančevo, Dužine i Plandište.

Predsednik Makedonije Ivanov rekao je da su u vremenu kada na Balkanu ima sve više retrogradnih procesa i kada se zaoštrava retorika između država, Makedonija i Srbija pozitivan izuzetak.

Iako sa Srbijom imamo nekih različitih pozicija po nekim otvorenim pitanjima, ipak to nas ne sprečava da ostvarujemo maksimalnu saradnju u svim oblastima od uzajamnog interesa, rekao je on.

Ivanov je ocenio da su makedonska zajednica u Srbiji i srpska zajednica u Makedoniji garant dobrih odnosa dve države.
Makedonci u Srbiji i Srbi u Makedoniji su istovremeno lojalni građani svojim državama i posvećeni rodoljublju svojih naroda, ali da se bude rodoljub znači da se bude veran jeziku.

Tim povodom, Ivanov je kazao i da makedonski jezik treba da bude izučavan u svim osnovnim školama u mestima gde Makedonci žive u većem broju. On je ukazao i da su neophodne emisije na makedonskom jeziku na programima javnih medijskih servisa.

Autor:  Pančevo.MOJKraj.rs/Beta