Свечаним полагањем временске капсуле, у четвртак, 21. јуна, у Панчеву је обележен почетак изградње фабрике електричних и хибридних погона немачке компаније ZF Frifrihshafen AG. Овом приликом, у Северној пословној зони, јавности су се обратили: председник Србије, Александар Вучић, председник Покрајинске Владе, Игор Мировић, градоначелник Панчева, Саша Павлов, Његова Екселенција амбасадор Немачке, Аксел Дитман, као и високи представници компаније ZF Fridrihšafen AG, господин Михаел Ханкел, члан управног одбора и господин Јерг Гротендорст, руководилац ZF дивизије Е-Mobility.

„Фабрика немачке компаније ZF у Панчеву, за коју је данас постављен камен темељац, највећа је производна инвестиција вредна 160 милиона евра“, изјавио је председник Србије Александар Вучић. „Дуго времена смо се надали оваквој инвестицији. Већ смо разговарали да после овог производног погона ZF запосли додатних 100 људи у научно истраживачком центру. ZF није фабрика јефтиних делова, већ будућности“, објаснио је он.

Председник Србије Александар Вучић изјавио јe у Панчеву да очекује да ће раст БДП-а у овој години бити виши од четири одсто. Србија је међу 15 најбољих инвестицоних дестинација у Европи и биће и још боља јер имамо добре законе и уредбе, помажемо субвенцијама и изградњом инфраструктуре.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је да је ово велики дан за Град Панчево, АП Војводину и Републику Србију, јер, како је оценио, глобални лидер у производњи компонената за аутоиндустрију који послује у 40 земаља у целом свету, коначно стиже и у нашу земљу.

„Производни погони ове компаније обухватитиће 25.000 квадрата и запослиће 1.000 људи и то је добра вест и позитиван сигнал и за друге инвеститоре“, рекао је председник Мировић.

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман рекао је да је поносан што је светски лидер у е-мобилности стигао у Србију, и одабрао баш Панчево.

„Производња ће ускоро почети, а присуство компаније ZF велики је пример све тесније сарадње између Србије и Немачке у привреди“, указао је Дитман.

Један од директора компаније Михаел Ханкел поручио је на полагању камена темељца да је много фактора допринело одабиру Србије као земље у коју ће уложити 160 милиона евра.

„Многи фактори су донели одлуку где да саградимо фабрику, то је био дуготрајан процес. Панчево смо одабрали захваљујући изузетној инфраструктури, имамо довољно простора за ширење фабрике, потенцијале за њено развијање, неколико транспортних путева, као и близину главног града“, рекао је Ханкел.

Да је мобилност главна предност и успех компаније ZF пренео је и Јорг Гротендорст из те компаније, објаснивши да је ово време кад је загарантован успех електричних мотора, у односу на моторе са сагоревањем. Гротендорст је рекао и да се производња мотора за аутомобиле у ZF-у удвостручује сваке године, те да следеће очекују да произведу близу пола милиона електричних мотора.

Градоначелник Саша Павлов у свом обраћању истакао је да је локална самоуправа Панчева, пратећи актуелне напоре Председника Републике Србије у правцу привлачења инвестиција, успела да направи значајан заокрет у размишљању и начину трошења буџетског новца и у претходне три године интензивно ради на финансијски изузетно захтевној инвестицији опремања локације Северне индустријске зоне.

„Данас смо стога у прилици да видимо ефекат таквог ангажовања и посебно ми је драго да смо као локална самоуправа били спремни, у координацији са Кабинетом председника, Развојном Агенцијом Србије и самим инвеститором, да у историјски рекордном року за град Панчево реализујемо све административно-формалне предуслове и издамо грађевинску дозволу за ову инвестицију светског лидера у производњи делова и система за ауто-индустрију, компаније ZF из Фридрихшафена. Бенефити од ове инвестиције и отварања нових радних места превазилазе сва улагања јер омогућују економски развој, раст бруто домаћег производа Републике Србије уз унапређење квалитета живота грађана, очување породице и заустављање депопулације“, изјавио је градоначелник Павлов.

Овде можете погледати саопштење компаније ZF Friedrichshafen AG:

 

Фотографије: ГУ Панчево, vojvodina.gov.rs, 013 info.