Град Панчево је у сарадњи и координацији са ЈKП „Зеленило“ наставио акцију сађења садница туја, црног бора и јавора у циљу озелењивања и пошумљавања градских површина, у суботу 25. јануара 2020. године, код Храма Светог Саве на Миси.

У насељу Миса засађено је 120 садница различитих врста дрвећа, а овом акцијом наставиће се сађење преко 3.000 садница које су планиране током сезоне и поред садница туја, црног бора и јавора, биће посађене и саднице бреза, јасена, липа и платана, али и додатних 5.000 садница у ветрозаштитним појасевима око града. Одабрано је и предвиђено више локација зелених површина у граду Панчеву на којима ће бити засађене поменуте саднице у наредних неколико месеци.

Позоришни редитељ и директор позоришта „Пинокио“ Владан Ђурковић, сликар и добитник Новембарске награде града Панчева, Вук Вучковић и глумац Миленко Павлов придружили су се акцији садње зеленила на Миси. Своје дрво засадили су и градоначелник Панчева, чланови Градског већа града Панчева, познати уметници, спортисти, директори комуналних предузећа и установа, одборници, народни посланици, чланови културно-уметничких друштава и спортских клубова, као и грађани.

Акцију „Засади дрво“ подржале су бројне друштвено одговорне компаније, волонтери, али и јавне личности, међу којима су Душан Борковић, шампион Европе у аутомобилизму, Слободан Битевић, светски шампион у каратеу, Ања Цревар, јуниорска шампионка Европе у пливању, Зоран Гајић, председник Одбојкашког савеза Србије, светски стручњак и освајач златне медаље на Олимпијади, Жикица Милосављевић, славни српски рукометаш и тренер, Вук Вучковић, сликар и добитник Новембарске награде града Панчева, глумци Миленко Павлов и Ненад Хераковић, Дејан Трифуновић и KУД „Станко Пауновић“, најбољи кореограф и фолклорни ансамбл у Србији, Иван Миливојевић, тренер клуба „Спортико“, чланови АK Тамиш освајачи више од 50 медаља на такмичењима и тренер Зоран Kоцић, Спортски савез Панчево, као и многа друга културно-уметничка друштва, удружења, средње и основне школе.

Градоначелник Саша Павлов је рекао да је и ова акција садње дрвећа веома битна, јер је озелењавање града планирано као једна краткорочна мера у Плану заштите квалитета ваздуха града Панчева:

– То је стварање нових плућа града, кисеоника, будућности. То је садња нечега што треба за одређени број година да у знатној мери побољша квалитет животне средине у граду Панчеву. Мени је драго што се данас оволики број људи окупио овде на Миси. То значи да пратимо акцију, да није било оволико људи само на почетку акције када смо на тамишком кеју засадили прве саднице. Настављамо даље, ово је само једна од локација и само део оних најављених 3.000 садница које ћемо засадити у Панчеву током ове сезоне. Драго ми је што нас истим интензитетом прате и све познате личности нашег града, а данас се укључило и свештенство. Грађани су ту јер су и сами свесни да је ово еколошка друштвена одговорност свих нас појединачно.