U utorak, 19. jula 2016. godine, u Maloj sali Gradske uprave organizovan je prijem za učenike romske nacionalne zajednice koji su završili školsku 2015/2016. godinu sa vrlodobrim i odličnim uspehom.

Akcionim planom grada Pančeva za društvenu integraciju Roma 2013-2016 ovim učenicima opredeljena su sredstva za nagrade u vidu jednokratne novčane pomoći, ove godine u ukupnom iznosu od 750.000 dinara, odnosno po 4.000 dinara za svakog od 185 učenika – 157 učenika osnovnih škola i 28 učenika srednjih škola.

Nagrađenim osnovcima i srednjoškolcima i njihovim roditeljima obratili su se gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov i član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković.

Gradonačelnik je čestitao učenicima na postignutim rezultatima, pohvalio njihovu marljivost i kontinuitet u radu i pristupu školskim obavezama i poručio im da ove osobine, bitne i u toku školovanja i u životu, nastave da neguju i unapređuju, poželevši im da i nakon školovanja na osnovu postignutih uspeha nastave da postižu uspehe u svom daljem razvoju.

Budite sigurni da grad Pančevo ceni ovaj vaš uspeh i ovo je jedan simboličan način na koji ukazujemo da pratimo ono što radite i da želimo da vrednujemo to što radite. Pančevo je kao grad posvećeno inkluziji još od 2009. godine i izdvaja ne mala sredstva da bi pomogao vašu integraciju u društvo, rekao je gradonačelnik.

Kada je reč o društvenoj integraciji Roma, Saša Pavlov naveo je da u oblasti obrazovanja Grad sem jednokratne novčane pomoći učenicima romske nacionalne zajednice za ostvaren vrlodobar i odličan uspeh, izdvaja i sredstva za udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola romske nacionalne zajednice.

Gradonačelnik je rekao i da lokalna samouprava radi na realizaciji projekta uvođenja romskog jezika sa elementima nacionalne kulture kao izbornog predmeta, u čemu ima podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje.

Član Gradskog veća Milenko Čučković nagrađenim učenicima poručio je:

Želim vam puno uspeha u radu. I u sledećoj školskoj godini Grad će obezbediti udžbenike, a vaš zadatak je da budete marljivi, vredni i uspešni đaci i dobra deca.

Milenko Čučković izjavio je da je Grad u okviru Akcionog plana grada Pančeva za društvenu integraciju Roma 2013-2016 i brige o Romima ove godine iz budžeta izdvojio 6.900.000 dinara i naveo da je od toga 150.000 dinara obezbeđeno za izradu ličnih dokumenata, 3 miliona dinara za obrazovanje, pre svega za nabavku udžbenika, i 3 miliona dinara za konkurs romskih udruženja u integraciji kada je reč o civilnom sektoru.