Muftija srbijanski Muhamed efendija Jusufspahić boravio je u  utorak, 29. decembra 2015. godine, u Pančevu i sastao se sa gradonačelnikom grada Pančeva Sašom Pavlovim u Kabinetu gradonačelnika.

Od naredne godine muftija Jusufspahić biće ambasador Republike Srbije u Saudijskoj Arabiji, te je na sastanku bilo reči o mogućoj saradnji i ulaganju u Pančevo, koje može biti interesantno poslovnim partnerima iz Saudijske Arabije, ali i bankama, ustanovama i institucijama koje neguju obrazovanje i kulturu, kao i deo primarne zdravstvene zaštite, te je muftija pre dolaska u Gradsku upravu obišao i pančevački Dom zdravlja.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je:

Prezentovani su potencijali Pančeva, razvojne mogućnosti. Ono što je bilo interesantno u svakom slučaju jesu prednosti Pančeva: blizina Beograda, kapaciteti „Luke Dunav“ i  muftiji se posebno svideo projekat „Agropolis“, odnosno projekat razvoja Severne poslovne zone. Bio je slobodan i odneo je naš idejni plan razvoja te zone, uz mišljenje da bi to moglo da najpre zainteresuje partnere. Bilo je reči i o islamskoj verskoj zajednici koja je nastanjena na teritoriji grada Pančeva, s obzirom na to da je naša velika prednost činjenica da ovde živi 26 nacionalnih zajednica. Radićemo u narednom periodu na sređivanju nekih urbanističkih uslova za razvoj nekih njihovih objekata, koji su u njihovom vlasništvu u Pančevu, uz sve poštovanje islamske verske zajednice i njihovih pripadnika koji su naseljeni na teritoriji našeg grada.

Muftija Muhamed Jusufspahić izjavio je da je razlog njegove posete Pančevu da se družimo i u dobru udružujemo:

U Rijadu ću predstavljati Srbiju, a mislim da su domeni kulture, zdravlja i obrazovanja najbolji domeni da se uspostavljaju veze. Srbija nije imala sa Sudijskom Arabijom nikakavih diplomatskih odnosa, sem onih koji su na nerezidencijalnoj osnovi u oba pravca. Sad idemo tamo i to je još jedan poziv, još jedna misija u mom životu, da dok posećujemo našu braću po veri ovde, posetimo i našu braću po staništu, po domovini. Nadam se dobroj saradnji, uz Božju pomoć.

Muftija je istakao da arapskim zemljama nedostaje oranica, a time i hrana, te da su zainteresovane za ulaganje u agrar.

Pančevo je grad najbliži Beogradu, sa mnogo oranica, i vrlo je dostupan jer je na Dunavu. Sve su to dobre mogućnosti za proizvodnju. Naš narod, kad radi i proizvodi, ima životno zadovoljstvo. Tako se uz Božju pomoć prelazi od malodušnosti u velikodušnost, poručio je muftija.

U okviru svoje posete muftija Jusufspahić posetio je i islamsku zajednicu u Pančevu, a prisustvovao je i novogodišnjem koktelu, koji gradonačelnik grada Pančeva tradicionalno organizuje za predstavnike biznis sektora, preduzeća, institucija i medija.