Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Панчево и разговарао са градоначелником Сашом Павловим и Татјаном Божић, чланицом Градског већа задуженом за образовање. У пратњи министра, били су и Марко Попадић, шеф кабинета и посебни саветник министра и Милош Благојевић, посебни саветник министра. Овом приликом делегација је обишла Гимназију „Урош Предић“ и основну школу „Мирослав Мика Антић“ у Панчеву.

Критике плана уписа у средње школе нису вођене интересима деце, већ парцијалним интересима, рекао је министар Шарчевић и нагласио да су током рада на плану уписа критеријуми били број осмака, реализација прошлогодишњег плана уписа, Стратегијом 2020, захтевима тржишта и потребом да коначно будемо рационални. „Ни једно дете неће бити оштећено. Критике су углавном због страха од губитка посла, али не треба да брину. Школе постоје да би се деца образовала и то образовала за оно што би требало да раде. Гледали смо која су суфицитарна занимања међу незапосленима и шта треба привреди. Сада би сви нешто мењали, али онда од реформе не би било ништа”, поручио је министар.

Шарчевић је указао да је у дуалном образовању направљен велики помак и да је он управо видљив у плану уписа. Први корак ка дуалном образовању у Панчеву је учињен, од јесени Машинска школа улази у дуални систем кроз три образовна профила, рекао је градоначелник Саша Павлов и истакао важност тог вида образовања за даљи развој привреде. Ту одлуку су поздравили и привредници, додао је Павлов. Министар је са сарадницима у Панчеву обишао гимназију „Урош Предић”, као школу са великом традицијом и богатом историјом и Основну школу „Мирослав Мика Антић”, највећу школу у Јужном Банату.

Министар Шарчевић је указао на важност коренитих промена у систему образовања и представио до сада предузете кораке у том правцу, као и планове за нову школску годину. ”Нови законодавни оквир је прва фаза, затим идемо на подизање нивоа компетенција запослених у просвети кроз обуке”, рекао је Шарчевић.

Министар је претходно боравио у Опову, где је обишао издвојено одељење „Зоран Петровић” у Сакулама.