Србија је у светском врху према броју кошница по становнику, али последњих година наше пчеле масовно изумиру, а главни разлог је неправилна употреба пестицида. Заштита пчела није важна само због производње меда већ због целокупне исхране, јер од пчела као опрашивача зависи сваки трећи залогај човека.

Ако имаш предлог или те занима како да очувамо пчеле за добробит свих нас – посети http://www.jpd.rs/ и укључи се у дијалог!

Савез пчеларских организација Србије, у сарадњи с НАЛЕД-ом, током марта организује „Месец заштите пчела“ – кампању током које ће сви пчелари, пољопривредници, представници релевантних институција, стручна јавност и породице моћи да се укључе у јавни дијалог и понуде решења за заштиту пчела у Србији. Препоруке ће бити прикупљене путем сајта http://www.jpd.rs/, на округлим столовима и кроз друге канале комуникације.

Дијалог о заштити пчела део је четворогодишњег Пројекта јавно-приватног дијалога за развој, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне полтике од почетка 2018. године.

Погледајте промотивни видео поводом кампање „Месец заштите пчела“ на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=MGAE1Y2hQpk