U Pančevu je juče, 9. maja 2019. godine, održan „Marš Besmrtnog puka“. Učesnici su prošetali od Gradskog stadiona „Dinamo“ ulicama „Vojvode Radomira Putnika“ i „Vojvode Živojina Mišića“ do Gradskog parka, gde su položili vence na spomenik borcima iz ratova devedesetih godina prošlog veka.

Pojedini učesnici „Besmrtnog puka“ nosili su slike članova svojih porodica i predaka poginulih tokom Drugogo svetskog rata i ratova devedesetih godina prošlog veka.

Koordinator „Besmrtnog puka“ u Pančevu Robert Resanović rekao je da je Pančevo koračalo korakom predaka i pobednika i da je vrlo važno da mlađe generacije naučimo onome što se nekada dešavalo.

Manfestacija je održana uz podršku lokalne samouprave, uz učešće gradonačelnika Saše Pavlova, koji je zajedno sa narodnom poslanicom Sandrom Božić i pokrajinskim poslanikom Aleksandrom Levnajićem položio venac na spomenik u Gradskom parku.

Tom prilikom, gradonačelnik Saša Pavlov, čestitao je Dan pobede nad najvećim zlom u istoriji čovečanstva – fašizmom:

– Ova pobeda označila je i izgradnju moderne evropske zajednice koja je naša prošlost, naša sadašnjost, a ja se iskreno nadam i naša budućnost. Današnja manifestacija je znak našeg istorijskog prijateljstva sa Rusijom koja je imala velike žrtve kao i naša država u ratovima oslobođenja. Mi danas ne slavimo, ne obeležavamo i ne sećamo se samo žrtava u Drugom svetskom ratu, nego i Prvog svetskog rata i svega onoga što se u našim državama desilo devedesetih godina. Moja velika počast porodicama poginulih – istakao je Pavlov.

 

Foto: A. Stojković