Град Панчево је у сарадњи са Спортским савезом Панчева, Туристичком организацијом Панчево и Домом омладине организовао, поводом обележавања Светског дана игре, манифестацију „Панчево те зове – заиграј са нама!“ у Народној башти. Светски дан игре прославља се широм света још од 1982. године, на дан рођења великог реформатора игре Жана-Жоржа Новера бројним манифестацијама посвећеним игри у циљу подизања свести о важности плеса.

Овогодишњу манифестацију су отворили Марија Јевић, чланица Градског већа града Панчева задужена за културу и омладину и Слободан Битевић, председник Спортског савеза Панчева.

„Панчево је град у коме се одржавају бројне и важне културне манифестације. Обележавање Светског дана игре је једна од њих. Покрет је матерњи језик наших мисли и осећања. Покретом изражавамо радост, срећу, тугу, страх, љутњу, бес. Покрет не вара, он је увек искрен. Помаже нам да разумемо себе и другог. Оно што остаје је наш доживљај и искуство које остају дубоко у нама“, рекла је Марија Јевић.

Слободан Битевић, наш најуспешнији каратиста, истакао је да кроз спортове развијамо снагу, брзину, издржљивост, координацију, гипкост, остајемо у доброј менталној и физичкој кондицији, исто тако је и код игара тј. плесова.

„За многе врсте плесова, игара, њихове тежине, захтевне физичке снаге, може се рећи да су спорт, али због начина представљања, то је пре уметност. За многе спортске дисциплине који укључују истанчане покрете можемо такође да кажемо да су уметност. И на крају оно што је суштина данашњег дана не морају сви да буду врхунски спортисти или врхунски играчи, важно је да свако пронађе оно што му прија, развија здраве животне навике, дружи се и рекреира“, нагласио је Битевић.

Манифестација „Панчево те зове – заиграј са нама!“ ујединила је људе око заједничког и непоновљивог искуства – игре, а у програму су учествовали Балетска школа „Димитрије Парлић“, КУД „Станко Пауновић“ НИС-РНП, Карте клуб „Динамо“ , Клуб ритмичке гимнастике „Руслана“, мажореткиње „Панчевачке лавице“, Танго школа „Cadena“, „Be Fit“ фитнес клуб, као и плесни студији „Лана“, „Paraiso“ и „Fusion“.