Svesni činjenice da je mnogo nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim terenima, Udruženje pedagoga fizičke kulture Pančeva je pokrenulo projekat „Navijaj i igraj fer“. Radi se o projektu koji podrazumeva edukaciju učenika mlađih razreda o zdravom i fer navijanju. Nastavnice razredne nastave posle savladanog programa obuke pokrenuli su projekat u svojim školama. Održane su serije radionica u kojima su učenici i učenice uzeli učešće, kreirali navijačke rekvizite, pravila navijanja i navijačku himnu.

U ovoj sezoni projekta, učešće je uzelo 10 škola sa 10 nastavnika razredne nastave i sa preko 300 učenika i učenica.

Završnica ovog projekta održala se na finalnim mečevima Opštinskog školskog prvenstva u odbojci, u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ danas, 05. decembra 2017. godine, sa početkom u 14 časova. Na ovom takmičenju imali smo priliku da u praksi vidimo šta su učenici tokom projekta savladali i usvojili.

Manifestaciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Pančeva, Saša Pavlov, koji je u svom obraćanju prisutnima, posebnu pažnju posvetio navijačima mlađih razreda, pozivajući ih da svoje fer navijanje pokažu na predstojećoj utakmici u nedelju.

– Sam projekat u svom nazivu ima najvažniju poruku, a to je navijaj i igraj fer. Velika zahvalnost, pre svega, Udruženju pedagoga fizičke kulture grada Pančeva, jer je blagovremeno identifikovao na pravi način kako treba sa decom da se radi, kada je u pitanju oblast sporta. Međutim, ono što je uvek dovođeno u pitanje jeste segment fer navijanja. Mislim da sportska dešavanja u kojima učestvuju naši klubovi, zaslužuju da budu posećenija, a i to je vid edukacije, ne samo emocija, iako na sportskim utakmicama naši navijači treba da šire jednu pozitivnu energiju.

Nažalost, svedoci smo da mnoge negativne društvene pojave proizilaze iz nekih nedoličnih navijačkih organizacija ili načina navijanja i to treba da suzbijemo kroz edukovanje nove generacije navijača. Zato u punom intenzitetu održavamo ovaj projekat, jer je kroz sistem radionica deset škola sa deset nastavnika razredne nastave obučilo negde oko 300 dece kako treba da prave navijačke rekvizite, kako da organizuju navijačke grupe, kako da fer navijaju i da tako pruže podršku svojim timovima, onako kako su naučili.

Evo ja sam im dao jedan mali izazov da podrže naše klubove u utakmicama gde će biti viđeni na višem nivou. Nadam se da će to da prihvate, jer vidim da su bili sretni. Na taj način će šira populacija moći da vidi da mi u gradu Pančevu, zajedno sa nastavnicima fizičkog vaspitanja i učenicima, radimo nešto što je izuzetno društveno pozitivno – istakao je Pavlov.