U četvrtak, 7. jula u sali 2016. godine u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su govorili član Gradskog veća zadužen za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Milenko Čučković, direktor Centra za socijalni rad Zoran Albijanić i rukovodilac Sigurne kuće Jasna Vujičić, na temu licence za ispunjavanje uslova i standarda za pružanje usluge Prihvatilišta za žene i decu žrtve porodičnog nasilja, koju je 21. juna dobio Centar za socijalni rad „Solidarnost“ Pančevo.

Reč je o rešenju kojim se utvrđuje da su ispunjeni uslovi i standardi za pružanje usluge Prihvatilište za žene i decu žrtve porodičnog nasilja i dobijanje ograničene licence na pet godina, propisane Pravilnikom o licenciranju organizacija socijalne zaštite, a u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti. Rešenje je izdalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS.

Član Gradskog veća Milenko Čučković izjavio je:

Tom licencom Prihvatilištu je potvrđeno da je organizacija socijalne zaštite u njemu dobra i da ispunjava uslove za rad. Otvaranjem Sigurne kuće pre nekoliko godina u Pančevu dobila se kvalitetnija usluga socijalne zaštite za žrtve porodičnog nasilja. Prošle godine 57 žena i 47 dece je koristilo uslugu Sigurne kuće, 35 lica savetodavne usluge, a 356 poziva je zabeleženo na SOS telefonu.

Direktor Centra za socijalni rad Zoran Albijanić izjavio je:

Taj pravilnik je donet 2013. godine, a ustanove su imale rok od tri godine, odnosno da do 4. maja 2016. godine moraju da podnesu Zahteve za izdavanje licence. Standardi su prilično visoki, mali broj pružalaca usluga je uspeo da u međuvremenu dobije licencu. Na vreme smo podneli zahtev, ispunili tražene uslove i dobili licencu.

Rukovodilac Sigurne kuće Jasna Vujičić rekla je:

Sistem licenciranja organizacija u socijalnoj zaštiti ima za cilj unapređenje i standardizaciju kvaliteta u socijalnoj zaštiti. Proces licenciranja uređen je Zakonom o socijalnoj zaštiti, a sistem licenciranja garantuje stručnost, kredibilitet i pouzdanost organizacije i stručnih radnika koji pružaju usluge socijalne zaštite u Srbiji.

Sigurna kuća u Pančevu je regionalnog karaktera i prima žrtve porodičnog nasilja sa teritorije celog južnog Banata. Rešenjem im je odobren smeštajni kapacitet za 15 osoba.

Prema rečima Jasne Vujičić, žene i deca u Sigurnoj kući mogu boraviti najviše 6 meseci, a u pojedinim slučajevima do godinu dana, ali da su se u prethodnoj godini zadržavale uglavnom manje od 10 dana, što je nedovoljno da izađu iz kruga nasilja.

kzn licenca sigurna kuca