У четвртак, 7. јула у сали 2016. године у Градској управи одржана је конференција за новинаре на којој су говорили члан Градског већа задужен за подручје рада, запошљавања и социјалне политике Миленко Чучковић, директор Центра за социјални рад Зоран Албијанић и руководилац Сигурне куће Јасна Вујичић, на тему лиценце за испуњавање услова и стандарда за пружање услуге Прихватилишта за жене и децу жртве породичног насиља, коју је 21. јуна добио Центар за социјални рад „Солидарност“ Панчево.

Реч је о решењу којим се утврђује да су испуњени услови и стандарди за пружање услуге Прихватилиште за жене и децу жртве породичног насиља и добијање ограничене лиценце на пет година, прописане Правилником о лиценцирању организација социјалне заштите, а у складу са Законом о социјалној заштити. Решење је издало Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања РС.

Члан Градског већа Миленко Чучковић изјавио је:

Том лиценцом Прихватилишту је потврђено да је организација социјалне заштите у њему добра и да испуњава услове за рад. Отварањем Сигурне куће пре неколико година у Панчеву добила се квалитетнија услуга социјалне заштите за жртве породичног насиља. Прошле године 57 жена и 47 деце је користило услугу Сигурне куће, 35 лица саветодавне услуге, а 356 позива је забележено на СОС телефону.

Директор Центра за социјални рад Зоран Албијанић изјавио је:

Тај правилник је донет 2013. године, а установе су имале рок од три године, односно да до 4. маја 2016. године морају да поднесу Захтеве за издавање лиценце. Стандарди су прилично високи, мали број пружалаца услуга је успео да у међувремену добије лиценцу. На време смо поднели захтев, испунили тражене услове и добили лиценцу.

Руководилац Сигурне куће Јасна Вујичић рекла је:

Систем лиценцирања организација у социјалној заштити има за циљ унапређење и стандардизацију квалитета у социјалној заштити. Процес лиценцирања уређен је Законом о социјалној заштити, а систем лиценцирања гарантује стручност, кредибилитет и поузданост организације и стручних радника који пружају услуге социјалне заштите у Србији.

Сигурна кућа у Панчеву је регионалног карактера и прима жртве породичног насиља са територије целог јужног Баната. Решењем им је одобрен смештајни капацитет за 15 особа.

Према речима Јасне Вујичић, жене и деца у Сигурној кући могу боравити највише 6 месеци, а у појединим случајевима до годину дана, али да су се у претходној години задржавале углавном мање од 10 дана, што је недовољно да изађу из круга насиља.

kzn licenca sigurna kuca