P i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov uručili su u ponedeljak, 08. februara 2016. godine, ključeve socijalnih stanova za izdavanje za sedam porodica u novoizgrađenoj zgradi u Ulici Maksima Gorkog.

Događaju su prisustvovali i članica Gradskog veća zadužena za područje rada, zapošljavanja i socijalne politike Suzana Jovanović, direktor JP „Gradska stambena agecija“ Pančevo Aleksandar Brkić i predsednica Komisije za davanje u zakup gradskih stanova Zdenka Jokić.

Nakon potpisivanja ugovora 29. januara i dodele ključeva 8. februara, sedam korisnika sa porodicama useliće se u stanove za izdavanje, a korisnici su odabrani po Konkursu na osnovu Odluke o davanju u zakup stanova na određeno vreme, na period od pet godina.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je da je za izgradnju socijalnih stanova u Pančevu lokalna samouprava, osim infrastrukturno opremljenog zemljišta obezbedila 17 miliona dinara, a da je iz republičkog budžeta dato još 11 miliona dinara. Ona je istakla da su socijalni stanovi, koji imaju između 30 i 60 kvadrata, urađeni po svim evropskim standardima, uključujući standarde energetske efikasnosti i da su jednakog kvaliteta kao i stanovi koji se kupuju na tržištu.

Vlada je napravila red u oblasti socijalnog stanovanja, svi stanovi se dodeljuju po jasnim kriterijumima i bez bilo kakve protekcije. Vodimo računa o svim osetljivim grupama i među stanarima u Pančevu su i osobe sa invaliditetom, rekla je Mihajlović i dodala da je u ovom trenutku u Srbiji izgrađeno ili se gradi ukupno 134 stana, koji se dodeljuju građanima koji ne mogu da reše stambeno pitanje bez pomoći države.

Gradonačelnik Saša Pavlov izjavio je:

Čestitam svim mojim sugrađanima koji su danas dobili stanove, koji će znatno da im poboljšaju uslove stanovanja, a mi smo tu da razvijamo i dalje ovakve programe. Za jedan smo potpisali ugovor krajem prošle godine, taj objekat je u izgradnji u Čumićevoj ulici. Ja se iskreno nadam da ćemo već negde krajem ove i sledeće godine, najdalje početkom 2017. godine, ponovo imati priliku da ugostimo potpredsednicu i da podelimo nekim novim sugrađanima ključeve za stanovanje.

Nakon dodele ključeva korisnicima, ministarka je posetila sigurnu kuću u Pančevu i poručila da je važno da društvo pomogne ženama da kada napuste tu instituciju da se ekonomski osamostale.