Градска управа града Панчева обавештава грађане да је 17. августа ове године објављен ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА ПОДСТИЦАЊА ЗАПОШЉАВАЊА МЛАДИХ „МОЈА ПРВА ПЛАТА“.

Програм државе “Моја прва плата” намењен је онима који су завршили средњу школу или факултет, немају радног искуства, а у потрази су за својим првим послом.

Програм Владе Републике Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и електронску управу и Привредне коморе Србије.

Национална служба за запошљавање (НСЗ) расписала је јавни позив којим су дефинисани услови учешћа и начин пријављивања послодаваца и незапослених младих особа на програм у оквиру којег ће држава субвенционисати део зарада, како би се подстакло запошљавање младих особа. Шансу за стицање искуства, а потенцијално и запослење, преко овог програма добиће 10.000 младих.

Држава ће током девет месеци финансирати део њихових зарада и кроз новчану накнаду у месечном износу од 20.000 динара онима са средњим образовање, а 24.000 динара са високим образовањем.

Послодавци који су заинтересовани за учешће у Програму објављују конкретне радне позиције (са описом послова на српском језику) на којима ће се млади оспособљавати за самосталан рад по утврђеном програму који одобрава Национална служба за запошљавање, уз ментора који врши надзор и пружа подршку.

Програм се спроводи код послодаваца у приватном или јавном сектору, који се пријаве на Јавни позив Националне службе за запошљавање, у складу са Уредбом о Програму подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ.

Позив је отворен за све привредне субјекте који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица ).

Оспособљавање за рад траје девет месеци.

Програм „Моја прва плата” реализоваће се према следећем распореду:

17. август
Објављивање јавног позива

17. август – 25. септембар
Пријава послодаваца и оглашавање позиција

1. октобар – 15. октобар
Пријава кандидата на позиције

16. октобар – 31. октобар
Селекција кандидата

1. новембар – 7. новембар
Коначна листа кандидата по позицијама и послодавцима

8. новембар – 7. децембар
Потписивање уговора и почетак усавршавања.

Објављени Јавни позив налази се на сајту НСЗ: http://www.nsz.gov.rs/live/info/konkursi/konkurs-nsz/javni_poziv_za_realizaciju_programa_podsticanja_zapo_ljavanja_mladih__moja_prva_plata__.cid69695?page=0

Више о Програму налази се на сајту Програма “Моја прва плата”: https://mojaprvaplata.gov.rs/naslovna