Aleksandar Stevanović, gradonačelnik Pančeva obišao je završene atarske puteve u Dolovu, Banatskom Novom Selu „Veliku dolinu“ i Jabuci. Grad Pančevo i Sekretarijat za poljoprivredu, selo i ruralni razvoj svake godine izdvaju sredstva za izgradnju i rekonstrukciju atarskih puteva, kako bi poljoprivrednicima olakšali prilaz do poseda, tj. njiva.

„Svi atarski putevi na teritoriji našeg grada su od izuzetnog značaja. U proteklom periodu smo dosta razgovarali sa našim poljoprivrednicima, s udruženjima poljoprivrednika u našem gradu i slušali šta im je potrebno, kako bi im omogućili da obavljaju poljoprivrednu proizvodnju što jednostavniji i što efikasnije. Kao što smo i obećali početkom godine, radovi na atarskim putevima u tri katastarske opštine su završeni. U Banatskom Novom Selu je urađeno više od 3 km atarskog puta, u Dolovu oko 4.5 km, a u Jabuci je urađen atarski put u dužini od skoro 1.5 km. Cilj nam je unapređenje uslova za bavljenje poljoprivredom, što je naročito važno za poboljšanje kvaliteta života ljudi u ruralnim sredinama na teritoriji grada Pančeva. Zajedno sa AP Vojvodinom, na čijem konkursu smo učestvovali, obezbedili smo sredstva za uređenje atarskih puteve na teritoriji grada Pančeva“ rekao je Stevanović.

Ukupna vrednost radova svih puteva po atarima naseljenih mesta grada Pančeva koji su urađeni ove godine, a sredstva obezbeđena prošle, je skoro 66 miliona dinara sa PDV-om, 20 miliona dinara su sredstva AP Vojvodine, a ostala sredstva su izdvojena iz budžeta Grada.

Gradonačelnik Pančeva je naglasio: „U ovoj godini izdvojena su sredstva za nove atarske puteve. Grad Pančevo je izdvojio skoro 29 miliona dinara, a na Pokrajinskom konkursu za atarske puteve dobili smo maksimalni iznos sredstava koji iznosi tačno 19.800.000 dinara. U toku je javna nabavka i radiće se putevi u Katastarskoj opštini Pančevo, jer se u razgovoru sa predsednicima mesnih zajednica i udruženjima poljoprivrednika došlo do zaključka da se u ataru KO Pančevo duže vreme nije ulagalo u atarsku putnu infrastrukturu. Planirano je da se urade deonice ukupne dužine oko 6.5 km. Takođe, radiće se i otresišta na krajevima atarskih puteva, gde se atarski put spaja sa saobraćajnicama. Ove godine smo izdvojili sredstva za 2 otresišta koja su veoma važna zbog bezbednosti u sabraćaju, jer će sprečiti da se mehanizacijom iznosi zemlja iz atara na saobraćajnicu, što je do sada bio čest slučaj. Rehabilitacija i rekonstrukcija atarskih puteva postali su već redovna aktivnost grada Pančevo i Sekretarijata za poljoprivredu, a verujem da će u budućnosti tako biti i sa otresištima“.

Atarski putevi se rade u dogovoru sa poljoprivredim udruženjima, na zahtev skupština mesnih zajednica, jer su od izuzetnog značajna za poljoprivrednike i jedan je od prioriteta lokalne samouprave. Sredstva za izgradnju atarskih puteva grad Pančevo obezbeđuje od namenskih sredstava od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i zahvaljujući sredstvima konkursa AP Vojvodine, za sufinansiranje uređenja atarskih puteva i otresišta.