U utorak, 16. avgusta 2016. godine, u sali na IX spratu, održana je konferencija povodom započinjanja projekta „Edukuj se, zaposli se!”, na kojoj su se obratili gradski menadžer grada Pančeva Aleksandar Farkaš, Branislav Milosav iz Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat i Svetlana Glavaški iz Regionalnog edukativnog centra Banat.

Projekat „Edukuj se, zaposli se!” realizuje Regionalni edukativni centar Banat (REC Banat), uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Projekat je odobren u okviru „Javnog konkursa za programe i projekte podrške mladima u zapošljavanju“, a realizuje se u partnerstvu sa Gradom Pančevom, Regionalnim centrom za društveno-ekonomski razvoj – Banat i Doo za vođenje poslovnih knjiga Beba company Pančevo.

Gradski menadžer Aleksandar Farkaš istakao je da Grad podržava ovakve inicijative i tom prilikom rekao:

Kada se pojavi bilo kakva inicijativa, poput subvencija za zapošljavanje ili u ovom slučaju ovakvog projekta, nama je veliko zadovoljstvo da možemo da se uključimo i nadam se da ćemo otkriti neke nove mlade ljude sa inovativnim idejama, koje će na kraju biti nagrađene.

Osnovni cilj projekta je doprinos smanjenju dugoročne nezaposlenosti i povećanju zapošljivosti mladih nezaposlenih lica i razvoj Grada Pančeva i Južnobanatskog regiona.

Predviđeno je da 30 mladih nezaposlenih lica, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, pohađa obuku iz oblasti preduzetništva koja će im omogućiti da „istraže svoj biznis“ i steknu osnovna znanja za otpočinjanje poslovanja. U narednom koraku, nakon eliminacionog takmičenja, odlukom Komisije, 10 najboljih učesnika sa 10 najperspektivnijih poslovnih ideja imaće priliku da nastavi obuku i da naredna dva meseca, uz kontinuiranu podršku mentora, detaljno razviju svoje poslovne ideje, koje na kraju procesa treba da pokažu tržišnu održivost.

Kao rezultat napredne obuke, učesnici će imati kompletno pripremljene i do detalja razvijene poslovne planove, a za tri najbolje poslovne ideje obezbeđena je finansijska podrška u pojedinačnom iznosu od 240.000,00 dinara.

Branislav Milosav iz Regionalnog centra za društveno-ekonomski razvoj Banat istakao je da je namera da se podstakne preduzetnički duh i razvije i promoviše preduzetništvo:

Značaj projekta je utoliko veći da to neće biti samo tri nova radna mesta, nego, nadamo se, tri uspešne preduzetničke priče sa potencijalom i generisanje novog zapošljavanja.

Svetlana Glavaški pozvala je sva mlada lica koja razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisa da se prijave i tom prilikom istakla:

Oni će sa stručnim licima, licima iz prakse, proći odličnu obuku i mentoring i moći će da postave sva pitanja za koja nisu znali kome da se obrate i na kraju da zajedno sa nama procene da li ulaziti u preduzetničke vode ili ne, a uz sve to postoje i vredne nagrade.

ministarstvo omladine i sportaJavni poziv za učešće u projektu „Edukuj se, zaposli se!“ za sva mlada nezaposlena lica sa teritorije grada Pančeva koja se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje otvoren je do 15. septembra 2016. godine i možete ga pogledati na ovom LINKU.

Otvorena je, takođe, Fejsbuk stranica Edukuj se, zaposli se!

konferencija projekat edukuj se zaposli se